Todo a punto para la Pujada a La Trona 



• 19 de mayo: la mítica subida vuelve 10 años después de su última edición
• La 1ª edición se celebró en 1977 y la de este año será la 15ª
• Preinspección para el Campeonato de Catalunya de Montaña de 2020
• Casi 6 km de sinuoso recorrido de una de las subidas más difíciles del país
• Con las inscripcions aún abiertas ya hay cerca de 70 vehículos

Desde que arrancó 2019 se ha venido hablando mucho de la nueva apuesta de V-Line Org. para esta temporada, la Pujada a La Trona, prueba de montaña que renace con todo su esplendor tras 10 años de pausa. Después de reuniones, esfuerzo y voluntad y con todo el soporte del ayuntamiento de Les Masies de Voltregà, la recuperación de la Pujada a La Trona es ya una gran realidad que podrá comprobarse el próximo 19 de mayo.

La Trona es una de las pruebas más míticas y queridas por los aficionados, no sólo por sus imponentes rampas, sino porque por su asfalto han competido los mejores pilotos y máquinas del país. La Trona es considerada por la afición como una de las carreteras de montaña más difíciles, por su sinuosidad y estrechez pero también porque siempre esconde secretos que permiten ir más rápido a los pilotos mejor preparados.

V-Line Org. tiene objetivos a largo plazo para esta prueba, por poco que sigan los apoyos locales como es el caso de 2019. Prueba reina de esta especialidad en la comarca de Osona, esta prueba fue puntuable en su momento para el Campeonato de España y el interés actual es que ya en 2020 pueda hacerlo de nuevo para el catalán de la especialidad.

Cerca de 70 vehículos ya han formalizado su inscripción a esta prueba que publicará la lista de participantes este jueves y que supone un gran éxito de convocatoria.


5,7 km de curvas y dificultad
La base de la prueba estará ubicada como en los últimos años en la Escola Quintanes, ubicada en el kilómetro 13,2 de la carretera BV-4608. Ahí se realizarán las respectivas verificaciones administrativas y técnicas a partir de las 7h del domingo día 19 y también allí estará dispuesta la base de carrera y la sala de prensa. Las verificaciones se podrán hacer de manera opcional el sábado 18, a partir de las 16h, en las piscinas municipales de Les Masies de Voltregà.

Los participantes de la 15ª Pujada a La Trona comenzarán la jornada con 2 tandas de entrenamientos oficiales (9h y 10.30h), a las que seguirán otras 3 subidas de carrera (12h, 13.30h y 15h). Los pilotos deberán completar un recorrido total de 5,744 km de la carretera BV-4608, tomando la salida desde el hito 13,050 para llegar al 7,306, evolucionándose por lo tanto en la zona más virada de la subida. Tras una intensa jornada de carreras, la entrega de trofeos se hará a las 16.15h en la Escola Quintanes.

Francesc Gutiérrez, máximo responsable de V-Line Org., comenta al respecto: “Nuestra idea de recuperar La Trona viene porque es una subida que ya se celebraba antiguamente, es una prueba de montaña muy mítica en la comarca. La Trona es un tramo que fue muy famoso en el Rally Catalunya-Costa Brava, y actualmente es parte del Rally Osona, y creíamos que la Comarca también se merecía tener su propia subida. Por parte de V-Line ya tenemos una subida (Alp 2500) que es puntuable para el Campeonato de España con características muy especiales. La Trona es una subida muy técnica, donde es imprescindible memorizar el trazado para obtener buenos resultados. Tiene muchos tipos de curvas, y ese nivel de exigencia es lo que la hace tan diferente al resto, por eso creemos que era necesario recuperarla, y esperamos que pueda estar en el calendario por muchos años”

La XV Pujada a La Trona, organizada por V-Line Org. y Cerdanya Racing, es posible gracias a la colaboración del ayuntamiento de Les Masies de Voltregà. El evento también cuenta con el soporte de la Escuela EFA Quintanes (Escuela de Formación Profesional), CEQUIN (Centre Equestre Quintanes), el ayuntamiento de Sant Hipòlit de Voltregà, Autodesballestaments La Gleva y Àngel Danés, taller de venta y reparación especializado en vehículos Mitsubishi y Subaru.

La Trona, un tramo mítico
A lo largo de los años, la Pujada a La Trona ha sufrido diversas interrupciones en su celebración y cambios de organizador que no han permitido que la carrera disfrutara de una vida larga y prolongada a lo largo de los años. La primera edición tuvo lugar en 1977 de la mano de la entidad que la creó, Motor Club Vall del Ges, que la organizó durante seis años consecutivos, de 1977 a 1982, cesando sus actividades a continuación.

Hubo que esperar 17 años, hasta 1999, para que esta subida regresara al primer plano deportivo al ser rescatada por Escuderia Voltregà, que se responsabilizó de su organización y la mantuvo en el calendario durante siete ediciones, hasta 2006, con una pausa intermedia de un año (2003) debido a un conflicto con la federación de la época.

Finalmente y tras una nueva pausa de 2 años, la Pujada a La Trona fue organizada por Escuderia Osona en una única edición, 2009, la última hasta el momento disputada. Excepto en su primera edición, la carrera ha puntuado siempre para el Campeonato de Catalunya de Montaña y en 2005 lo fue para el Campeonato de España de la especialidad. Alguna de sus ediciones también han puntuado para el nacional de karts de 250cc y para el campeonato de Andorra de automovilismo.

La famosa paella de La Trona, con su espectacular mirador, es posiblemente la curva reina de la subida, aunque no es la más difícil ni el único ángulo de este tipo que se puede encontrar en el trazado. La Trona contiene otros virajes similares, en su mayoría cerrados o con poca visibilidad, con una estrechez muy característica en todo su desarrollo y generalmente con fuertes frenadas y mucha exigencia en cuanto a la trazada. En competición, La Trona ha sido el escenario de no pocos incidentes que han cambiado el desenlace de las carreras de forma inesperada.

Por el asfalto de la BV-4608 han rodado las mejores máquinas de cada época, pilotadas por los más prestigiosos pilotos del momento, entre ellos el pluricampeón Juan Fernández, que venció la edición de 1981 con Lola-BMW, y “Jean Claude”, que se impuso en la edición de 1980 al propio Fernández, pilotando asimismo un Lola-BMW. En 1982 ganó contra pronóstico Carlos Arenzana (Lola-BMW), imponiéndose también a Juan Fernández.

Además de estos importantes nombres, el podio de La Trona también ha visto a pilotos del carisma de Andrés Vilariño, Claudi Caba, Pietro Raddi, Gerard de la Casa, Santi Marcenaro, Alfonso Tórmez y un largo etcétera. Además, La Trona es famosa por ser el escenario de multitud de tramos de rally, primordialmente del Ral·li Osona pero también en su día del Rally Catalunya del Campeonato del Mundo, entre otras carreras.

Palmarés de la Pujada a La Trona
1977  Alfonso Tórmez                 Martini Mk12/F-1800
1978  Alfonso Tórmez                 Martini Mk12/F-1800
1979  José María Fernández      Porsche 911 Carrera RS
1980  “Jean Claude”                   Lola T298-BMW
1981  Juan Fernández                Lola T296-BMW
1982  Carlos Arenzana               Lola T298-BMW
1999  Gerard de la Casa            Osella PA9-BMW
2000  Jordi Enjuanes                 Van Diemen RF95 2.0/F-Renault
2001  Jordi Enjuanes                 Van Diemen RF95 2.0/F-Renault
2002  Jordi Enjuanes                 Van Diemen RF95 2.0/F-Renault
2004  Josep Maria Guitart         Speed Car GT10
2005  Gorka Apalantza             BRC CM02
2006  Jordi Grinyó                    Speed Car GT 1000
2009  Carles Mestres               Speed Car GT-R

-------

Tot a punt per la Pujada a la Trona

• 19 de maig: la mítica pujada torna 10 anys després de la seva última edició
• La 1a edició es va celebrar el 1977 i la d'aquest any serà la 15a
• Pre-inspecció per al Campionat de Catalunya de Muntanya de 2020
• Gairebé 6 km de sinuós recorregut d'una de les pujades més difícils del país
• Amb les inscripcions encara obertes ja hi ha prop de 70 vehicles

D’ençà que va arrencar el 2019 s'ha estat parlant molt de la nova aposta de V-Line Org. per aquesta temporada, la Pujada a la Trona, prova de muntanya que reneix amb tot l’esplendor passats 10 anys de pausa. Després de reunions, esforç i voluntat i amb tot el suport de l'ajuntament de Les Masies de Voltregà, la recuperació de la Pujada a la Trona és ja una gran realitat que podrà comprovar-se el pròxim 19 de maig.

La Trona és una de les proves més mítiques i volgudes pels aficionats, no només per les seves imponents rampes, sinó perquè pel seu asfalt han competit els millors pilots i màquines del país. La Trona és considerada per l'afició com una de les carreteres de muntanya més difícils, per la seva sinuositat i estretor, però també perquè sempre amaga secrets que permeten anar més ràpid als pilots més ben preparats.

V-Line Org. té objectius a llarg termini per a aquesta prova, per poc que segueixin els suports locals com és el cas del 2019. Prova reina d'aquesta especialitat a la comarca d'Osona, va ser puntuable en el seu moment per al Campionat d'Espanya i l'interès actual és que ja el 2020 pugui fer-ho de nou per al català de l'especialitat.

Prop de 70 vehicles ja han formalitzat la seva inscripció a aquesta prova que publicarà la llista de participants dijous i el que suposa un gran èxit de convocatòria.

5,7 km de corbes i dificultat
La base de la prova estarà situada, com en els últims anys, a l’Escola Quintanes, situada en el quilòmetre 13,2 de la carretera BV-4608. Aquí es realitzaran les respectives verificacions administratives i tècniques a partir de les 7h del diumenge dia 19 i també allà hi haurà la base de cursa i la sala de premsa. Les verificacions es podran fer de manera opcional el dissabte 18, a partir de les 16h, a les piscines municipals de Les Masies de Voltregà.

Els participants de la 15a Pujada a la Trona començaran la jornada amb 2 tandes d'entrenaments oficials (9h i 10.30h), a les quals seguiran 3 pujades de cursa (12h, 13.30h i 15h). Els pilots hauran de completar un recorregut total de 5,744 km de la carretera BV-4608, prenent la sortida des de la fita 13,050 per arribar al 7,306, evolucionant-se per tant en la zona més revirada de la pujada. Després d'una intensa jornada de curses, el lliurament de trofeus es farà a les 16.15h a l’Escola Quintanes.

Francesc Gutiérrez, màxim responsable de V-Line Org., comenta sobre aquest tema: “La nostra idea de recuperar La Trona ve perquè és una pujada que ja se celebrava antigament, és una prova de muntanya molt mítica a la comarca. La Trona és un tram que va ser molt famós en el Rallye Catalunya-Costa Brava, i actualment és part del Ral·li Osona, i crèiem que la Comarca també es mereixia tenir la seva pròpia pujada. Per part de V-Line Org. ja tenim una pujada (Alp 2500) que és puntuable per al Campionat d'Espanya amb característiques molt especials. La Trona és una pujada molt tècnica, on és imprescindible memoritzar el traçat per obtenir bons resultats. Té molts tipus de corbes, i aquest nivell d'exigència és el que la fa tan diferent a la resta, per això creiem que era necessari recuperar-la, i esperem que pugui estar en el calendari per molts anys”

La XV Pujada a la Trona, organitzada per V-LineOrg. i Cerdanya Racing, és possible gràcies a la col·laboració de l'ajuntament de Les Masies de Voltregà. L'esdeveniment també compta amb el suport de l'Escola EFA Quintanes (Escola de Formació Professional), CEQUIN (Centre Equestre Quintanes), l'ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà, Autodesballestaments La Gleva i Àngel Danés, taller de venda i reparació especialitzat en vehicles Mitsubishi i Subaru.

La Trona, un tram mític
Al llarg dels anys, la Pujada a la Trona ha sofert diverses interrupcions en la seva celebració i canvis d'organitzador que no han permès que la cursa gaudís d'una vida llarga i prolongada al llarg dels anys. La primera edició va tenir lloc el 1977 de la mà de l’entitat que la va crear, Motor Club Vall del Ges, que la va organitzar durant sis anys consecutius, de 1977 a 1982, cessant les seves activitats a continuació.

Es van haver d’esperar 17 anys, fins el 1999, perquè aquesta pujada tornés al primer pla esportiu en ser rescatada per Escuderia Voltregà, que es va responsabilitzar de la seva organització i la va mantenir en el calendari durant set edicions, fins el 2006, amb una pausa intermèdia d'un any (2003) a causa d'un conflicte amb la federació de l'època.

Finalment i després d'una nova pausa de 2 anys, la Pujada a la Trona va ser organitzada per Escuderia Osona en una única edició, 2009, l'última disputada fins al moment. Excepte en la seva primera edició, la cursa ha puntuat sempre per al Campionat de Catalunya de Muntanya i el 2005 ho va ser per al Campionat d'Espanya de l'especialitat. Algunes de les seves edicions també han puntuat per al nacional de karts de 250cc i per al campionat d'Andorra d'automobilisme.

La famosa paella de la Trona, amb el seu espectacular mirador, és possiblement la corba reina de la pujada, malgrat que no és la més difícil ni l'únic angle d'aquest tipus que es pot trobar en el traçat. La Trona conté altres viratges similars, en la seva majoria tancats o amb poca visibilitat, amb una estretor molt característica en tot el seu desenvolupament i generalment amb fortes frenades i molta exigència quant a la traçada. En competició, La Trona ha estat l'escenari de no pocs incidents que han canviat el desenllaç de les curses de forma inesperada.

Per l'asfalt de la BV-4608 han rodat les millors màquines de cada època, pilotades pels més prestigiosos pilots del moment, entre ells el pluricampió Juan Fernández, que va vèncer l'edició de 1981 amb Lola-BMW, i “Jean Claude”, que es va imposar en l'edició de 1980 al mateix Fernández, pilotant així mateix un Lola-BMW. En 1982 va guanyar contra pronòstic Carlos Arenzana (Lola-BMW), imposant-se també a Juan Fernández.

A més d'aquests importants noms, el podi de la Trona també ha vist pilots del carisma d'Andrés Vilariño, Claudi Caba, Pietro Raddi, Gerard de la Casa, Santi Marcenaro, Alfonso Tórmez i un llarg etcètera. A més, La Trona és famosa per ser l'escenari de multitud de trams de ral·li, primordialment del Ral·li Osona però també en el seu moment del Rally Catalunya del Campionat del Món, entre altres curses.

Palmarès de la Pujada a La Trona
1977  Alfonso Tórmez                 Martini Mk12/F-1800
1978  Alfonso Tórmez                 Martini Mk12/F-1800
1979  José María Fernández      Porsche 911 Carrera RS
1980  “Jean Claude”                   Lola T298-BMW
1981  Juan Fernández                Lola T296-BMW
1982  Carlos Arenzana               Lola T298-BMW
1999  Gerard de la Casa            Osella PA9-BMW
2000  Jordi Enjuanes                 Van Diemen RF95 2.0/F-Renault
2001  Jordi Enjuanes                 Van Diemen RF95 2.0/F-Renault
2002  Jordi Enjuanes                 Van Diemen RF95 2.0/F-Renault
2004  Josep Maria Guitart         Speed Car GT10
2005  Gorka Apalantza             BRC CM02
2006  Jordi Grinyó                    Speed Car GT 1000
2009  Carles Mestres               Speed Car GT-R

 

Mailchimp

Raimon d'Abadal, 29 • 08500 Vic | 938 852 256 | jas@jas.es