Jan Solans: “Es impresionante que seamos líderes del mundial” 



El pasado mes de febrero arrancó, en el Rally Suecia, el Campeonato del Mundo FIA de Rallies Júnior 2019 y, con él, debutó el actual líder de la categoría, Jan Solans. El piloto del RACC, con Mauro Barreiro a su derecha, demostró su gran nivel tanto en la cita inaugural como en el Tour de Corse, carreras en las que terminó 3º y 4º, respectivamente. Pero no fue hasta la prueba de Cerdeña en la que consiguió eso que ya estaba escrito: su primera victoria en el JWRC. Solans protagonizó una impecable actuación en la que culminó un recital, sumando 12 scratch de 18 posibles para adjudicarse el primer escalón del podio italiano.

El de Cerdeña fue un fin de semana increíble. Estuvimos al límite en todas las etapas, decidimos presionar y, al final, logramos la victoria. Sin duda es un triunfo muy positivo de cara al campeonato, ya que nos ponemos líderes. Esto hace que afrontemos con muchas ganas las dos carreras que quedan”, explica Jan Solans, quien tiene claro que ahora es el momento clave de la temporada y toca presionar para mantenerse en lo alto de la tabla. “Sin duda no esperábamos estar aquí, al principio de la temporada no nos lo planteábamos, básicamente porque hay pilotos que tienen mucha experiencia. Hay bastantes repetidores en este campeonato y el nivel es muy alto, pero las cosas nos han ido muy bien hasta ahora y es impresionante que seamos líderes del mundial”.

Entre sus rivales por el título destaca al segundo y tercer clasificados: “Tom Kristensson y Dennis Radström, sin duda, son dos pilotos suecos que han demostrado sus cualidades y que seguramente serán los que apretarán más fuerte lo que queda de temporada”, cuenta, y añade: “el título es posible, pero tanto para mi como para cualquiera de ellos. Quedan muchos puntos en juego, así que de momento no podemos hacer ningún tipo de previsión y nos tenemos que centrar en los dos rallies que quedan por disputar”.

Estos dos rallies son los de Finlandia y Gales. El de Finlandia se celebrará del 1 al 4 de agosto, con sede en Jyväskylä. Una prueba épica con mucha historia y en la que todos los pilotos salen a por todas para sortear las características pistas de tierra y los múltiples saltos. “Para todo aquel que está dentro del mundo de los rallies es conocido que Finlandia es una de las pruebas míticas por su dificultad y por la alta velocidad de los tramos”. Solans subraya la importancia que tiene una buena preparación en una prueba de estas características: “queda sólo un mes, tenemos que prepararnos físicamente estos días que quedan y yo personalmente en casa mirando vídeos de esta carrera. Me gustaría ir a Finlandia y hacer antes algún rally de preparación allí para acostumbrarme un poco a este tipo de prueba tan veloz, ya veremos si podemos hacerlo. Lo ideal sería salir de la cita todavía líderes, pero al haber un gran número de tramos hay muchos puntos en juego, por lo cual la dificultad todavía se incrementa más”.

En cuanto a Gales, “también se trata de una carrera complicada porque la superficie normalmente es barro, cosa que dificulta mucho el trabajo a los pilotos. Además, puntúa doble, de modo que se convierte en el rally más importante de la temporada”.

De esta manera, poco a poco, Jan Solans está demostrando su consistencia y empieza a hacerse un hueco en el mundial, luchando contra pilotos de gran nivel y metiéndose en una dura pugna por el título. Jan, hermano pequeño de Nil, viene completamente dispuesto a igualar, y posiblemente superar, el resultado de este último en el WRC.



Jan Solans: “És impressionant que siguem líders del mundial

El passat mes de febrer va arrencar, al Rally Suecia, el Campionat del Món FIA de Ral·lis Júnior 2019 i, amb ell, va debutar l'actual líder de la categoria, Jan Solans. El pilot del RACC, amb Mauro Barreiro a la seva dreta, va demostrar el seu gran nivell tant en la cita inaugural com en el Tour de Corse, curses en les quals va acabar 3r i 4t, respectivament. Però no va ser fins a la prova de Sardenya en la qual va aconseguir allò que ja estava escrit: la seva primera victòria en el JWRC. Solans va protagonitzar una impecable actuació en la qual va culminar un recital, sumant 12 escratxos de 18 possibles per adjudicar-se el primer graó del podi italià.

El de Sardenya va ser un cap de setmana increïble. Vam estar al límit en totes les etapes, vam decidir pressionar i, al final, vam aconseguir la victòria. Sens dubte és un triomf molt positiu de cara al campionat, ja que ens posem líders. Això fa que afrontem amb moltes ganes les dues curses que queden”, explica Jan Solans, qui té clar que ara és el moment clau de la temporada i toca pressionar per a mantenir-se a la part alta de la classificació. “Sens dubte no esperàvem estar aquí, al principi de la temporada no ens ho plantejàvem, bàsicament perquè hi ha pilots que tenen molta experiència. Hi ha bastants repetidors en aquest campionat i el nivell és molt alt, però les coses ens han anat molt bé fins ara i és impressionant que siguem líders del mundial”.

Entre els seus rivals pel títol destaca el segon i tercer classificats: “Tom Kristensson i Dennis Radström, sens dubte, són dos pilots suecs que han demostrat les seves qualitats i que segurament seran els que pressionaran més fort el que queda de temporada”, diu, i afegeix: “el títol és possible, però tant per a mi com per a qualsevol d'ells. Queden molts punts en joc, així que de moment no podem fer cap mena de previsió i ens hem de centrar en els dos ral·lis que queden per disputar”.

Aquests dos ral·lis són els de Finlàndia i Gal·les. El de Finlàndia se celebrarà de l'1 al 4 d'agost, amb seu a Jyväskylä. Una prova èpica amb molta història i en la qual tots els pilots surten a per totes per a sortejar les característiques pistes de terra i els múltiples salts. “Per a tot aquell que està dins del món dels ral·lis és conegut que Finlàndia és una de les proves mítiques per la seva dificultat i per l'alta velocitat dels trams”.

Solans subratlla la importància que té una bona preparació en una prova d'aquestes característiques: “queda només un mes, hem de preparar-nos físicament aquests dies que queden i jo personalment a casa mirant vídeos d'aquesta cursa. M'agradaria anar a Finlàndia i fer abans algun ral·li de preparació allà per acostumar-me una mica a aquest tipus de prova tan veloç, ja veurem si podem fer-ho. L'ideal seria sortir de la cita encara líders, però en haver-hi un gran nombre de trams hi ha molts punts en joc, per la qual cosa la dificultat encara s'incrementa més”.

Pel que fa a Gal·les, “també es tracta d'una cursa complicada perquè la superfície normalment és fang, cosa que dificulta molt el treball als pilots. A més, puntua doble, de manera que es converteix en el ral·li més important de la temporada”.

D'aquesta manera, a poc a poc, Jan Solans està demostrant la seva consistència i comença a fer-se un lloc en el mundial, lluitant contra pilots de gran nivell i posant-se en una dura pugna pel títol. Jan, germà petit de Nil, ve completament disposat a igualar, i possiblement superar, el resultat d'aquest últim en el WRC.

Fotos

Raimon d'Abadal, 29 • 08500 Vic | 938 852 256 | jas@jas.es