Jan Solans-Mauro Barreiro, segundo del FIA Júnior WRC 

Rally Finlandia: Pleno de Tänak-Järveoja (Toyota), líderes destacados del mundial 



Ott Tänak-Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) han dominado el ‘1000 Lagos’ para hacerse con su cuarta victoria esta temporada, lo que les permite consolidar su liderato en pilotos. Les han acompañado en el podio Esapekka Lappi-Janne Ferm (Citroën C3 WRC) y Jari-Matti Latvala-Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC).

Los bosques de Jyväskylä vaticinaban un emocionante rally y una bonita lucha sobre una tierra en la que ganar siempre tiene un alto valor para todos los pilotos. Desde el inicio, el equipo Toyota Gazoo Racing WRT dejó claro que esta es su cita más favorable y se vio un alto ritmo por parte de los tres Yaris. Pero fue el líder del mundial, Ott Tänak, el que dominó la prueba casi de principio a fin para hacerse con la victoria y poner rumbo hacia el título mundial. El piloto estonio suma su cuarta victoria de la temporada y amplía la ventaja con Sébastien Ogier y Thierry Neuville, a quienes tiene ya a 22 y 25 puntos, respectivamente.

La prueba nórdica arrancó el jueves por la tarde con la súper especial urbana de Harju, donde se impuso Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupé WRC). La alegría le duró poco al de Hyundai, ya que el viernes los Toyota empezaron a imprimir un ritmo altísimo con su cabeza de filas marcando los mejores tiempos, a pesar de tener que abrir pista. En el bucle de la tarde este hecho condicionó un poco más al estonio, que vio como sus dos compañeros de equipo y un brillante Esapekka Lappi se colocaban por delante, con Latvala liderando.

Por detrás, el recién llegado al equipo Hyundai, Craig Breen, dio la sorpresa y a pesar de no haber rodado muchos kilómetros con el coche cerró la jornada en quinto lugar, a 14,2 segundos de Tänak.

La jornada del sábado, la más dura y larga, empezó con Ott Tänak retomando el mando y volviendo a marcar unos tiempos muy rápidos, que nadie fue capaz de seguir. Además, Jari-Matti Latvala y Kris Meeke le facilitaron el trabajo, ya que el británico tuvo que abandonar tras arrancar una rueda y el finlandés sufrió un pinchazo pero, a pesar de ello, se mantenía segundo al final del bucle matinal. Latvala perdía tiempo y el único que seguía la estela del líder era Lappi, aunque a 16,4 segundos. De esta forma, la principal lucha se centraba en la cuarta posición con tres pretendientes: Andreas Mikkelsen (Hyundai i20 Coupé WRC), Sébastien Ogier (Citroën C3 WRC) y Craig Breen (Hyundai i20 Coupé WRC).

La jornada final empezaba con las cosas en cabeza de carrera prácticamente decididas, con Tänak con un cómodo cojín sobre Lappi y sin tomar demasiados riesgos. Ogier y Mikkelsen seguían muy juntos luchando por la cuarta plaza, que al final se adjudicó el noruego. El piloto de Toyota conseguía así un nuevo triunfo y marcaba un pleno llevándose los 5 puntos del Power Stage. No fue el rally de otro candidato al título mundial, Thierry Neuville, que finalizó en sexta posición tras protagonizar una carrera de lo más discreta.

El último tramo de Ruuhimäki, el Power Stage, otorgó los puntos extra a Tänak Järveoja (5) Neuville-Gilsoul (4), Mikkelsen-Jäger (3), Ogier-Ingrassia (2) y Latvala-Anttila (1).

En WRC2 Pro Kalle Rovanperä (Škoda Fabia R5 Evo) sale reforzado en la primera posición tras hacerse con la victoria y, en WRC2, triunfo de Nikolay Gryazin (Škoda Fabia R5), aunque Benito Guerra mantiene el liderato.

Jan Solans, segundo en Finlandia
Jan Solans-Mauro Barreiro sigue haciendo grandes pasos en su categoría. A pesar de un susto en la segunda etapa, en el que sufrió una avería en la dirección cediendo casi 1 minuto, el español supo remontar y marcar buenos tiempos para escalar hasta la segunda posición. Tom Kristensson, uno de sus principales rivales en el mundial, fue quien consiguió el triunfo y es el piloto que lidera ahora la categoría. El Rally de Gales será el que decidirá el campeón del mundo Júnior.

Clasificación final Rally Finlandia
1-Ott Tänak-Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC), 2h30'40"3
2-Esapekka Lappi-Janne Ferm (Citroën C3 WRC), +25”6
3-Jari-Matti Latvala-Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC), +33”2
4-Andreas Mikkelsen-Anders Jäger (Hyundai i20 Coupé WRC), +53”4
5-Sébastien Ogier-Julien Ingrassia (Citroën C3 WRC), +56”1
6-Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupé WRC), +1’32”4
7-Craig Breen-Paul Nagle (Hyundai i20 Coupé WRC), +1’38”2
8-Teemu Suninen- Jarno Lehtinen (Ford Fiesta WRC), +2’33”8
9-Kalle Rovanperä-Jonne Halttunen (Škoda Fabia R5 Evo, 1º WRC2 Pro), +7'54"1
10-Nikolay Gryazin-Yaroslav Fedorov (Škoda Fabia R5, 1º WRC2), +10'28"7

17-Tom Kristensson-Henrik Appelskog (Ford Fiesta R2, 1º JWRC), +24'36"9


Ral·li Finlàndia: Ple de Tänak-Järveoja (Toyota), líders destacats del mundial

Ott Tänak-Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) han dominat el ‘1000 Llacs’ per emportar-se la seva quarta victòria d’aquesta temporada, la qual cosa els permet consolidar el seu lideratge en pilots. Els han acompanyat en el podi Esapekka Lappi-Janne Ferm (Citroën C3 WRC) i Jari-Matti Latvala-Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC).

Els boscos de Jyväskylä vaticinaven un emocionant ral·li i una bonica lluita sobre una terra en la qual guanyar sempre té un alt valor per a tots els pilots. Des de l'inici, l'equip Toyota Gazoo Racing WRT va deixar clar que aquesta és la seva cita més favorable i es va veure un alt ritme per part dels tres Yaris. Però va ser el líder del mundial, Ott Tänak, el que va dominar la prova gairebé de principi a fi per a emportar-se la victòria i posar rumb cap al títol mundial. El pilot estonià suma la seva quarta victòria de la temporada i amplia l'avantatge amb Sébastien Ogier i Thierry Neuville, als qui té ja a 22 i 25 punts, respectivament.

La prova nòrdica va arrencar el dijous a la tarda amb la súper especial urbana de Harju, on es va imposar Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupé WRC). L'alegria li va durar poc al de Hyundai, ja que el divendres els Toyota van començar a imprimir un ritme altíssim amb el seu cap de files marcant els millors temps, tot i haver d'obrir pista. Durant el bucle de la tarda aquest fet va condicionar una mica més a l'estonià, que va veure com els seus dos companys d'equip i un brillant Esapekka Lappi es col·locaven per davant, amb Latvala liderant.

Per darrere, el nouvingut a l'equip Hyundai, Craig Breen, va donar la sorpresa i, malgrat no haver rodat molts quilòmetres amb el cotxe, va tancar la jornada en cinquè lloc, a 14,2 segons de Tänak.

La jornada del dissabte, la més dura i llarga, va començar amb Ott Tänak recuperant el primer lloc i tornant a marcar uns temps molt ràpids, que ningú va ser capaç de seguir. A més, Jari-Matti Latvala i Kris Meeke li van facilitar la feina, ja que el britànic va haver d'abandonar després d'arrencar una roda i el finlandès va sofrir una punxada però, malgrat això, es mantenia segon al final del bucle matinal. Latvala perdia temps i l'únic que seguia el ritme del líder era Lappi, encara que a 16,4 segons. D'aquesta manera, la principal lluita se centrava en la quarta posició amb tres pretendents: Andreas Mikkelsen (Hyundai i20 Coupé WRC), Sébastien Ogier (Citroën C3 WRC) i Craig Breen (Hyundai i20 Coupé WRC).

La jornada final començava amb les coses al capdavant de cursa pràcticament decidides, amb Tänak amb un còmode coixí sobre Lappi i sense prendre massa riscos. Ogier i Mikkelsen seguien molt junts lluitant per la quarta plaça, la qual finalment va ser per al noruec. El pilot de Toyota aconseguia així un nou triomf i marcava un ple emportant-se els 5 punts del Power Stage. No va ser el ral·li d'un altre candidat al títol mundial, Thierry Neuville, que va finalitzar en sisena posició després de protagonitzar una cursa d'allò més discreta.

L'últim tram de Ruuhimäki, el Power Stage, va atorgar els punts extra a Tänak Järveoja (5) Neuville-Gilsoul (4), Mikkelsen-Jäger (3), Ogier-Ingrassia (2) i Latvala-Anttila (1).

En WRC2 Pro Kalle Rovanperä (Škoda Fabia R5 Evo) surt reforçat en la primera posició després d’endur-se la victòria i, en WRC2, triomf de Nikolay Gryazin (Škoda Fabia R5), encara que Benito Guerra manté el liderat.

Jan Solans, segon a Finlàndia
Jan Solans-Mauro Barreiro continuen fent grans passos en la seva categoria. Malgrat un ensurt en la segona etapa, en el qual va patir una avaria en la direcció cedint gairebé 1 minut, el català va saber remuntar i marcar bons temps per a escalar fins a la segona posició. Tom Kristensson, un dels seus principals rivals en el mundial, va ser qui va aconseguir el triomf i és el pilot que lidera ara la categoria. El Ral·li de Gal·les serà el que decidirà el campió del món Júnior.

Classificació final Ral·li Finlàndia
1-Ott Tänak-Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC), 2h30'40"3
2-Esapekka Lappi-Janne Ferm (Citroën C3 WRC), +25”6
3-Jari-Matti Latvala-Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC), +33”2
4-Andreas Mikkelsen-Anders Jäger (Hyundai i20 Coupé WRC), +53”4
5-Sébastien Ogier-Julien Ingrassia (Citroën C3 WRC), +56”1
6-Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupé WRC), +1’32”4
7-Craig Breen-Paul Nagle (Hyundai i20 Coupé WRC), +1’38”2
8-Teemu Suninen- Jarno Lehtinen (Ford Fiesta WRC), +2’33”8
9-Kalle Rovanperä-Jonne Halttunen (Škoda Fabia R5 Evo, 1r WRC2 Pro), +7'54"1
10-Nikolay Gryazin-Yaroslav Fedorov (Škoda Fabia R5, 1r WRC2), +10'28"7

17-Tom Kristensson-Henrik Appelskog (Ford Fiesta R2, 1r JWRC), +24'36"9

Fotos

Raimon d'Abadal, 29 • 08500 Vic | 938 852 256 | jas@jas.es