Obituari: Vicenç Nubiola Borri (1951-2024) 



Per Josep Autet.

Mentre es donava la sortida a la segona etapa del Rally Costa Brava, a les 7:30 del matí del passat dissabte 16 de març, moria a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, d’Andorra la Vella, Vicenç Nubiola Borri, 72 anys, víctima d’un càncer amb el que va haver de conviure els darrers cinc mesos, des que li van detectar a primers de novembre. Vicenç Nubiola se’n va anar d’aquest món acompanyat de la seva dona, Sònia Sudrià, absolutament en pau i després d’haver-se acomiadat de tothom en les darreres setmanes. Un final dolç i tranquil que tots els seus amics hem agraït.

Vicenç Nubiola Borri (9-10-1951 – 16-3-2024) va començar a córrer l’any 1972 amb un Seat 600E, que va comprar nou en un concessionari. Un cotxe pràcticament de sèrie amb el que, en companyia principalment d’Enric Sells, va protagonitzar dues excel·lents temporades que van fer que se’n parlés molt d’ell i a més arreu de Catalunya. Al 1974 va adquirir a Mario Ángel Martín un Seat 850 SC amb el que també va protagonitzar magnifiques actuacions en la llavors famosa classe 1a, categoria en la qual es va convertir en un dels pilots de referència. Però una reclamació d’en Joan Franquesa en la pujada a Montserrat de 1975 el va deixar en el dic sec uns quants mesos, fins que a finals d’any va decidir vendre el cotxe a uns aficionats.

En aquests anys va fer molta amistat amb un mecànic famós dins l’automobilisme català: Jordi Ramos, que el va ajudar en aquells anys de passió en la que qualsevol ajuda era més que necessària i per damunt de tot, benvinguda. Amb el temps, Nubiola es va casar amb una germana del seu mecànic, Elisa Ramos, que va morir anys després víctima del càncer.

Dins la segona meitat dels anys 70 va començar una nova etapa d’en Nubiola a les curses, la de copilot, labor que anteriorment ja havia fet alguna vegada. El reguitzell de pilots als quals va acompanyar va ser nombrós: Joan Gimeno (que havia sigut rival i amic seu amb els 850 SC), Josep Anton Colomé, Mauro Biamonti (amb el que va fer una gran amistat), Ramon Falgueras, Joan Arnella, José María Palomo, Albert Franquet, el mallorquí Javier Coll (amb un Opel Ascona de grup 2 que, segons Nubiola, va ser el millor cotxe amb què va anar mai), etc.

Amb Joan Arnella va estrènyer molt les relacions, col·laborant en el naixement de l’escola TAC i fent-ne de monitor molts anys. És ja un cop entrat en la dècada dels 80 que Nubiola torna a passar-se a la faceta del pilotatge. Va arribar a tenir tres unitats de Seat 124 amb diferents nivells de preparació, cotxes que es van anar succeint un darrera l’altre. El primer que va posseir va quedar molt afectat mecànicament en un accident en un ral·li; el segon FL va ser una unitat 124-2000 de 160 CV, preparada per Burgueño, que havia sigut propietat de Jaume Pons, vehicle amb el que va participar principalment en ral·lis de terra. I el tercer va ser un Seat 2000 16 vàlvules exJoan Arnella que li va comprar a Francesc Tobías. Amb tots aquests cotxes va participar en diversos ral·lis, en la major part dels quals acompanyat per Maurici Palouzié, un dels seus grans amics, destacant la victòria en el Rally Collbató de 1984.

Amb tot, els costos, la família i el treball el van anar apartant de la pràctica activa però no pas del món del motor. En tots aquests anys dins la competició, Vicenç Nubiola havia passat per diverses feines que li van servir per guanyar diners per córrer, perquè tot el que guanyava treballant ho dedicava als cotxes. De molt jove, la primera feina va ser en una empresa d’assegurances. Tornant del servei militar va passar per Aigües de Barcelona fins que li van encomanar una feina important a Auto Layetana: responsable del taller de xapa i pintura. D’aquí va passar per poc temps a Autolica i just al cap de pocs mesos li va arribar la gran proposta professional de la seva vida.

En una trobada casual amb l’Aman Barfull i en Jordi Pons, a principis de 1991, li van dir que s’estava creant l’àrea esportiva del Circuit de Catalunya i li van proposar entrar en aquesta nova estructura. Una proposta que lògicament va acceptar en una feina que va mantenir fins a la seva jubilació, l’any 2013. Va entrar al Circuit sent-ne el primer director Joan Soler Bultó i va passar a ocupar-se de l’oficina esportiva. Al principi no hi havien càrrecs en l’organigrama, però quan l’estructura es va anar consolidant va passar a ser oficialment el responsable de l’Àrea Esportiva del Circuit, sent-ne director l’Aman Barfull. Van ser 22 anys fonamentals pel creixement professional i personal d’en Vicenç Nubiola. Va sobreviure a tots els directors, els que eren merament polítics i els que eren gestors, i va ser justament al Circuit on va conèixer una persona fonamental en la seva vida perquè un temps després seria la seva companya: Sònia Sudrià Pérez, amb qui ha compartit tots els anys de jubilació i que li va donar la definitiva estabilitat personal que tant necessitava.

La Sònia, força més jove que en Vicenç, és una dona activa i emprenedora, enamorada del món del motor, que va crear una empresa de conducció i esdeveniments amb base a Andorra, on han viscut els darrers anys amb felicitat i complicitat. En aquests últims mesos de patiment, tant la Sònia com les seves filles, Carla i Cristina, han estat el suport perquè en Vicenç passés de la millor manera possible els seus últims mesos.

A més d’aquestes tres dones clau en la seva vida, Vicenç Nubiola Borri deixa un fill d’una anterior relació i tres germans. I quatre gosses que estimaven al Vicenç amb verdadera devoció. Òbviament, els que ens comptem entre els seus amics hem viscut amb amargor aquestes setmanes finals, tot i que junts vam poder acomiadar-lo ahir diumenge, 17 de març.

Personalment, just abans de Nadal vaig poder estar gairebé una tarda sencera amb en Vicenç i la Sònia a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, d’Andorra la Vella. Vam parlar de tot i per a ell va ser distret que poguéssim comentar junts una sèrie de fotografies de la seva vida esportiva que li vaig portar. Malgrat haver quedat per veure’ns de nou en el mes de febrer, la visita no va ser possible perquè el seu estat no permetia fer plans que es poguessin complir. La seva veu a través del telèfon denotava clarament una situació física precària, però amb la ajuda del personal sanitari i de les seves dones –com deia ell– ha pogut viure el temps suficient per acomiadar-se de tots amb serenor i marxar finalment en pau.

En l’acte de comiat, Sònia Sudrià i Maurici Palouzié van dir unes paraules entranyables sobre en Vicenç, que en el cas de la Sònia va ser una autèntica oda a la complicitat i admiració personal que ambdós es tenien. Escoltant-la amb emoció com un més dels nombrosos amics que ens vam reunir en aquest acte, un s’adonava que en Nubiola era una persona estimada i que aquest comiat tant sincer és el que voldria tothom per a sí mateix quan arribi el moment.

Personalment, flaixos en forma de records m’apareixen sense massa dificultat: l’article de Xavier Forcano a la revista Autopista, a finals de 1972, que el va fer conegut; haver-lo vist córrer amb el 600, jo a peu de cuneta, en el Rallye Osona de 1973; també veure’l més endavant en algunes pujades amb el 850 Sport Coupé; el veig com si fos ara embotit amb el meu mono de curses a finals de 1984, en un vídeo que vam elaborar amb en Joan i en Pere Arnella, fent ell ni més ni menys que d’actor per demostrar com s’ha d’actuar en un ral·li en casos d’emergència, material que vam utilitzar en el primer curs de copilots que vam fer a TAC; també amb algun d’aquells FL “pepino” en derrapatge controlat; i força anys després, com no, entrant ell a la sala del Circuit de Catalunya on treballàvem amb el meu equip de JAS elaborant els comunicats de les curses, tot dient: “Hola gent! Escolteu companys: amb aquesta concentració tan alta noto un ambient molt ‘rar’ en aquesta sala, eh?”.

Així era el ‘Nubi’, entranyable i bona persona, amb passió pel món del motor, activitat que en va fer, amb encert i constància, el seu mode de vida i que li va permetre reconduir el camí personal fins al punt més alt de felicitat. Ja ho veus Vicenç, sempre havies dit que si algun dia et mories, volies que et fes jo l’obituari... aquí el tens... malgrat que de veritat que no és pas dels que m’han sortit millor. Era molta la complicitat que teníem en aquests temes redaccionals i haig de reconèixer que se m’ha fet difícil escriure’l. Algun dia em podràs donar la teva opinió.

Mentrestant, recorda el que t’havia dit més d’una vegada: deixar empremta en el cor dels amics diu molt de la persona. Diu molt de tu, Vicenç. Descansa en pau amic. Som molts els que et recordem com un dels nostres, orgullosament un dels nostres.

© Josep Autet
18 de març de 2024
JAS Info Service

Nota de l’autor.– No vull oblidar la mort d’un altre amic, succeïda el dia abans de la sortida del Rally Costa Brava: la de Josep Maria Molas Rifà, 72 anys, víctima d’un infart mentre estava fent els darrers reconeixements del ral·li. Persona actualment molt coneguda en l’automobilisme de regularitat català i espanyol (va ser Campió d’Espanya), en Molas era una persona amb molt amics que han plorat la seva inesperada pèrdua. En la seva joventut, Josep Maria Molas havia format part del grup de música Els Esquirols i posteriorment va entrar en el món del motor, dins el qual una de les feines que va assumir va ser la de delegat d’Enduro de la RFME i gerent per un temps de l’empresa Hébo, quan Narcís Casas n’era el propietari. Actualment, i des de feia més de 25 anys, seguia treballant professionalment en la seva pròpia empresa, la agència Poiexiss Globus, dedicada a la distribució de productes i a l’organització de tot tipus d’esdeveniments de marques de motos i cotxes. Descansi en pau.

------------------ Versión en castellano ---------------

Obituario: Vicenç Nubiola Borri (1951-2024)

Por Josep Autet.

Mientras se daba la salida a la segunda etapa del Rally Costa Brava, a las 7:30 de la mañana del pasado sábado 16 de marzo, moría en el Hospital Nostra Senyora de Meritxell, de Andorra la Vella, Vicenç Nubiola Borri, 72 años, víctima de un cáncer con el que tuvo que convivir los últimos cinco meses, desde que se lo detectaron a primeros de noviembre. Vicenç Nubiola se fue de esta vida estando acompañado de su mujer, Sònia Sudrià, absolutamente en paz y después de haberse despedido de todos en las últimas semanas. Un final dulce y tranquilo que todos sus amigos hemos agradecido.

Vicenç Nubiola Borri (9-10-1951 – 16-3-2024) empezó a correr en el año 1972 con un Seat 600E, que compró nuevo en un concesionario. Un coche prácticamente de serie con el que, en compañía principalmente de Enric Sells, protagonizó dos excelentes temporadas que hicieron que se hablara mucho de él y en toda Cataluña. En 1974 adquirió a Mario Ángel Martín un Seat 850 SC con el que también protagonizó magnificas actuaciones en la entonces famosa clase 1ª, categoría en la cual se convirtió en uno de los pilotos de referencia. Pero una reclamación de Joan Franquesa en la subida a Montserrat de 1975 lo dejó en el dique seco unos cuantos meses, hasta que a finales de temporada decidió vender el coche a unos aficionados.

En estos años hizo mucha amistad con un mecánico famoso en el automovilismo catalán: Jordi Ramos, que lo ayudó en aquellos años de pasión en la que cualquier ayuda era más que necesaria y por encima de todo, bienvenida. Con el tiempo, Nubiola se casó con una hermana de su mecánico, Elisa Ramos, que murió años después víctima del cáncer.

En la segunda mitad de los años 70 empezó una nueva etapa de Nubiola en las carreras, la de copiloto, labor que anteriormente ya había hecho alguna vez. La retahíla de pilotos a los que acompañó fue numerosa: Joan Gimeno (que había sido rival y amigo suyo con los 850 SC), Josep Anton Colomé, Mauro Biamonti (con el que hizo una gran amistad), Ramon Falgueras, Joan Arnella, José María Palomo, Albert Franquet, el mallorquín Javier Coll (con un Opel Ascona de grupo 2 que, según Nubiola, fue el mejor coche con el que compitió), etc.

Con Joan Arnella estrechó mucho las relaciones, colaborando en el nacimiento de la escuela TAC y haciendo de monitor de la misma durante muchos años. Es ya una vez entrada la década de los 80 que Nubiola vuelve a pasarse a la faceta del pilotaje. Llegó a tener tres unidades de Seat 124 con diferentes niveles de preparación, coches que se fueron sucediendo uno detrás de otro. El primero que poseyó quedó muy afectado mecánicamente en un accidente en un rally; el segundo FL fue una unidad 124-2000 de 160 CV, preparada por Burgueño, que había sido propiedad de Jaume Pons, vehículo con el que participó principalmente en rallyes de tierra. Y el tercero fue un Seat 2000 16 válvulas exJoan Arnella que compró a Francesc Tobías. Con todos estos coches participó en varios rallyes, en la mayor parte de los cuales acompañado por Maurici Palouzié, uno de sus grandes amigos, destacando la victoria en el Rally Collbató de 1984.

Con todo, los costes, la familia y el trabajo lo fueron apartando de la práctica activa pero no del mundo del motor. En todos estos años de competición, Vicenç Nubiola tuvo varios trabajos que le sirvieron para ganar dinero con el que poder correr, porque todo lo que ganaba trabajando lo dedicaba a los coches. De muy joven, el primer trabajo fue en una empresa de seguros. Al regresar del servicio militar pasó por Aigües de Barcelona hasta que le encomendaron un trabajo importante en Auto Layetana: responsable del taller de chapa y pintura. De aquí pasó por poco tiempo a Autolica y en pocos meses le llegó la gran propuesta profesional de su vida.

En un encuentro casual con Aman Barfull y Jordi Pons, a principios de 1991, le comentaron que se estaba creando el área deportiva del Circuit de Catalunya y le propusieron formar parte de esta nueva estructura. Una propuesta que lógicamente aceptó, trabajo que mantuvo hasta su jubilación, en 2013. Entró en el Circuit siendo el primer director Joan Soler Bultó y pasó a ocuparse de la oficina deportiva. Al principio no existían cargos en el organigrama, pero cuando la estructura se fue consolidando pasó a ser oficialmente el responsable del Área Deportiva del Circuit, siendo el director Aman Barfull. Fueron 22 años fundamentales para el crecimiento profesional y personal de Vicenç Nubiola. Sobrevivió a todos los directores, los que eran meramente políticos y los que eran gestores, y fue justamente en el Circuit donde conoció a una persona fundamental en su vida porque tiempo después sería su compañera: Sònia Sudrià Pérez, con quien ha compartido todos los años de jubilación y que le dio la definitiva estabilidad personal que tanto necesitaba.

Sònia, bastante más joven que Vicenç, es una mujer activa y emprendedora, enamorada del mundo del motor, que creó una empresa de conducción y eventos con base en Andorra, donde han vivido los últimos años con felicidad y complicidad. En estos meses de sufrimiento, tanto Sònia como sus hijas, Carla y Cristina, han sido el apoyo para que Vicenç pasara de la mejor manera posible sus últimos meses.

Además de estas tres mujeres clave en su vida, Vicenç Nubiola Borri deja un hijo de una anterior relación y tres hermanos. Y cuatro perras que querían a Vicenç con verdadera devoción. Obviamente, los que nos contamos entre sus amigos hemos vivido con amargura estas semanas finales, aunque juntos pudimos despedirlo ayer domingo, 17 de marzo.

Personalmente, justo antes de Navidad pude estar casi una tarde entera con Vicenç y Sònia en el Hospital Nostra Senyora de Meritxell, de Andorra la Vella. Hablamos de todo y para él fue toda una distracción poder comentar los recuerdos que le proporcionaban una serie de fotografías de su vida deportiva que le llevé. A pesar de haber quedado para vernos de nuevo en febrero, la visita no fue posible porque su estado no permitía hacer planes que se pudieran cumplir. Su voz a través del teléfono denotaba claramente una situación física precaria, pero con la ayuda del personal sanitario y de sus mujeres –como él decía– ha podido vivir el tiempo suficiente para despedirse de todos con serenidad y marchar finalmente en paz.

En el acto de despedida, Sònia Sudrià y Maurici Palouzié pronunciaron unas palabras entrañables sobre Vicenç, que en el caso de Sònia fue una auténtica oda a la complicidad y admiración personal que ambos se tenían. Escuchándola con emoción como uno de los numerosos amigos que nos reunimos en este acto, uno se daba cuenta que Nubiola era una persona querida y que esta despedida tan sincera es la que quisiera todo el mundo para sí mismo cuando llegue el momento.

Personalmente, flashes en forma de recuerdos me aparecen sin demasiada dificultad: el artículo de Javier Forcano en la revista Autopista, a finales de 1972, que lo hizo un personaje conocido; haberlo visto correr con el 600, yo a pie de cuneta, en el Rallye Osona de 1973; también verlo más adelante en algunas subidas con el 850 Sport Coupé; lo veo como si fuera ahora embutido en mi mono de carreras a finales de 1984, en un video que elaboramos con Joan y Pere Arnella, haciendo él nada más y nada menos que de actor para demostrar como se tiene que actuar en un rally en casos de emergencia, material que utilizamos en el primer curso de copilotos que hicimos en TAC; también con alguno de aquellos FL “pepino” en derrapaje controlado; y bastantes años después, como no, entrando él en la sala del Circuit de Catalunya donde trabajábamos con mi equipo de JAS elaborando los comunicados de las carreras, comentándonos: “¡Hola gente! Escuchad compañeros: con esta concentración tan alta noto un ambiente muy ‘raro’ en esta sala, ¿eh?”.

Así era el ‘Nubi’, entrañable y buena persona, un ser emotivo con pasión por el mundo del motor, actividad que hizo, con acierto y constancia, su modo de vida y que le permitió reconducir el camino personal hasta el punto más alto de felicidad. Ya lo ves Vicenç, siempre habías dicho que si algún día morías, querías que te hiciera yo el obituario... aquí lo tienes... a pesar de que sinceramente no considero que sea uno de los que mejor me han salido. Era mucha la complicidad que teníamos en estos temas redaccionales y tengo que reconocer que se me ha hecho difícil escribirlo. Algún día me podrás dar tu opinión.

Mientras tanto, recuerda lo que te había dicho más de una vez: dejar huella en el corazón de los amigos dice mucho de la persona. Dice mucho de ti, Vicenç. Descansa en paz amigo. Somos muchos los que te recordamos como uno de los nuestros, orgullosamente uno de los nuestros.

© Josep Autet
18 de marzo de 2024
JAS Info Service

Nota del autor.– No quiero olvidar la muerte de otro amigo, sucedida el día antes de la salida del Rally Costa Brava: la de Josep Maria Molas Rifà, 72 años, víctima de un infarto mientras estaba haciendo los últimos reconocimientos del rally. Persona actualmente muy conocida en el automovilismo de regularidad catalán y español (fue Campeón de España), Molas era una persona con muchos amigos que han llorado su inesperada pérdida. En su juventud, Josep Maria Molas había formado parte del grupo de música Els Esquirols y posteriormente entró en el mundo del motor, en el cual uno de los trabajos que asumió fue el de delegado de Enduro de la RFME y gerente por un tiempo de la empresa Hébo, cuando Narcís Casas era el propietario. Actualmente, y desde hacía más de 25 años, seguía trabajando profesionalmente en su propia empresa, la agencia Poiexiss Globus, dedicada a la distribución de productos y a la organización de todo tipo de eventos para marcas de motos y coches. Descanse en paz.

Raimon d'Abadal, 29 • 08500 Vic | 938 852 256 | jas@jas.es