El Rally Barcelona-Sitges 2022 abre la puerta a la primavera 



Los participantes del 64º Rally Internacional de Coches de Época Barcelona-Sitges, grandes protagonistas de una prueba que mantiene intactos su carisma y su atractivo para el público.

El entusiasmo de todos los presentes ha sido el rasgo que ha definido esta edición del Rally Barcelona-Sitges. Tras dos años en los que, debido a la pandemia, por primera vez desde 1959 no había sido posible celebrar la prueba tal y como es conocida, tanto participantes como público y miembros de la organización deseaban recuperar sensaciones. Por ello, la edición de 2022 de la prueba será recordada como una de las más alegres y emotivas de su historia.

Un total de 52 coches de época, 24 de ellos centenarios, más 11 motocicletas, se han concentrado a partir de las 8:30 de la mañana en la plaza Sant Jaume de Barcelona. Tras las verificaciones realizadas en L’illa Diagonal el día anterior, todos los vehículos estaban listos para afrontar el reto que siempre supone ir de Barcelona a Sitges, aunque como de costumbre algunos participantes han apurado hasta pocos minutos antes del banderazo de salida para hacer las últimas comprobaciones.

Como manda el reglamento, pilotos y acompañantes han ido vestidos con trajes propios de la época de sus vehículos y, antes de ponerse en marcha, han realizado el posado en el Ayuntamiento de Barcelona. Se trata de un protocolo imprescindible para optar al Premio a la Elegancia que se celebra durante el tradicional desayuno con chocolate en el interior del Consistorio, que este año ha sido a cargo de Jolonch, Café Saula y Pannus. El jurado de este premio lo han formado Jacobo Menkes (responsable de la prestigiosa tienda de disfraces Menkes), Emiliana López (diseñadora de alta costura y vestidos de novia) y Thaïs Rocha (especialista en moda).

Desafiando a los elementos

Cuando faltaban pocos minutos para las 10:30, los vehículos se han puesto en marcha y la adrenalina ha comenzado a liberarse. Después de años de espera y meses de trabajo, las detonaciones de los veteranos motores de combustión han vuelto a componer una melodía única, añorada por todos los presentes, que resonaba entre los muros de la plaza como si de un gran anfiteatro se tratara.
La tradición dicta que el más antiguo de todos sea el primero de la comitiva, y ese honor le ha correspondido al Chenard Walker de 1907, conducido por Juan Manuel Carbonell, procedente de Alicante.

Los cerca de 46 kilómetros de recorrido y dos horas de conducción han sido todo un desafío para estas máquinas y sus ocupantes, que no han perdido la sonrisa en ningún momento. Han realizado el trayecto sin excesivos contratiempos y han saludado al público, que ha vuelto ha congregarse en las calles de L’Hospitalet, Cornellà, Sant Boi, Viladecans, Gavà y Castelldefels, e incluso en las zonas permitidas de la carretera de las Costas del Garraf, cerrada al tráfico para la ocasión por seguridad.
La recepción en Sitges no ha sido menos multitudinaria. Tras el revirado tramo costero, en el que los participantes han podido poner a prueba su habilidad al volante y el rendimiento de sus mecánicas, la caravana se ha dirigido al Port de Sitges-Aiguadolç, donde les esperaba un cóctel para amenizar su merecido descanso.

Simultáneamente, en la plaza de La Fragata de Sitges los Apocadixie Cotton Pickers han comenzado un concierto de música swing acompañados por Swing Garraf, que han ofrecido un espectáculo de baile hasta la llegada de los vehículos, a las 14:00 horas. Allí, bajo el marco de la Parroquia de Sant Bartomeu y Santa Tecla, los coches y motos han quedado expuestos mientras los participantes acudían al Hotel Meliá Sitges para celebrar la comida de gala y la entrega de premios y homenajes, hasta las 17:30 horas.

El reencuentro más deseado

La presidenta de Foment de Sitges, Maria Marín, mostraba su satisfacción y agradecimiento tras el regreso del Barcelona-Sitges: “Hoy es un día de una felicidad inmensa para toda la familia del Rally. En estos dos años no hemos dejado de trabajar para mantener viva la prueba, y las muestras de apoyo y reconocimiento que hemos tenido por parte de participantes, patrocinadores e instituciones han sido fundamentales para conseguirlo a pesar de las dificultades. Por eso quiero agradecer en nombre de todos los miembros de la organización la comprensión y el esfuerzo realizado, y les animo a seguir construyendo juntos un Rally cada vez mejor”.

Como es habitual, este año se han inscrito en el Rally Barcelona-Sitges participantes de lugares dispares de la geografía española (Alicante, Barcelona, Castellón, Córdoba, Huelva, La Rioja, Madrid y Tarragona) y de Francia. Los ganadores en las diferentes categorías han sido los siguientes:

Premios a la elegancia
1. Nº 27 – Josep N. Arderiu (Rolls-Royce 20 HP Salamanca, 1923)
2. Nº 37 – Robert Fusté (Hispano Suiza T-49, 1924)
3. Nº 31 – Emili Ripollès (Buick Six, 1924)
4. Nº 25 – Miquel Raventós (Citroën 5HP, 1923)

Premio a la elegancia en moto
Nº 10 – Santi Torremorell (Ford T, 1913)

Premio a la elegancia infantil
Maria Mujal

Premio especial en memoria de Gemma Tosca
Nº 19 – Elisabeth Prat (Renault EU, 1918)

Mejores motocicletas
1. Nº 1 – Àlex Rierola (Raleig 800, 1924)
2. Nº 2 – Jordi Rosell (Rudge JAP 250, 1930)
3. Nº 6 – Toni Betbese (Nimbus, 1936)

Automóviles más destacados según su fecha de fabricación
Grupo I hasta 1908
1. Nº 3 – Ramon Magriñá (Cadillac Thirty, 1908)
2. Nº 2 – Cèsar Pau Alentorn (Panhard Levassor, 1907)
3. Nº 4 – José Orriols (Wolseley Siddeley 14 HP, 1908)
Grupo II, entre 1909 y 1914
1. Nº 11 – Jordi Ricardo (Panhard Levassor, 1913)
2. Nº 7 – Serge Rinero (Chenard Walker, 1911)
3. Nº 12 – Roger Aussel (Ford T, 1914)
Grupo III, entre 1915 y 1920
1. Nº 19 – Martí Mujal (Renault EU, 1918)
2. Nº 16 – Mercedes Freixa (España Torpedo T II, 1917)
3. Nº 20 – Josep Montaner (Essex, 1919)
Grupo IV, entre 1921 y 1928
1. Nº 36 – Jaume Vila (Hispano Suiza T-49, 1924)
2. Nº 44 – Robert Ricardo (Rolls-Royce Phantom I, 1926)
3. Nº 38 – Antonio Molina (Locomobile Junior 8 Cabrio, 1925)

Premio RACC al participante más joven
Nicolás Esteve Magriñá – 20 años

Premio “Amigos de los coches veteranos”
Nº 34 – Juan Bautista Segarra (Ford T, 1924)

Premio Classic Motor Club del Bages al coche más antiguo
Nº 1 – Juan Manuel Carbonell (Chenard Walker, 1907 )

El Rally Internacional de Coches de Época Barcelona-Sitges está organizado por Foment de Sitges con la colaboración de los Ayuntamientos de Sitges y de Barcelona, y está apoyado por la marca ‘Sitges Anytime’, que subraya la cultura y el turismo familiar como ejes identificativos de la localidad. La prueba ha contado con el patrocinio de L’illa Diagonal, RACC y Caves Pere Ventura. Han colaborado Moritz, Menkes, Cochesafondo, así como la Federació Catalana de Vehicles Històrics, el Antic Car Club de Catalunya, ACV, la Associació d’Afeccionats als Cotxes i Motos d’Època y la Escudería Hispano Suiza.

--

El Ral·li Barcelona-Sitges 2022 obre la porta a la primavera

Els participants del 64è Ral·li Internacional de Cotxes d'Època Barcelona-Sitges, grans protagonistes d'una prova que manté intactes el carisma i l'atractiu per al públic.

L'entusiasme de tots els presents ha estat el tret que ha distingit aquesta edició del Ral·li Barcelona-Sitges. Després de dos anys en què, a causa de la pandèmia, per primera vegada des del 1959 no havia estat possible celebrar la prova tal com és coneguda, tant participants com públic i membres de l'organització desitjaven recuperar sensacions. Per això, l'edició de 2022 de la prova serà recordada com una de les més alegres i emotives de la seva història.

Un total de 52 cotxes d'època, 24 centenaris, més 11 motocicletes, han començat a concentrar-se a partir de les 8.30 del matí a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Després de les verificacions realitzades a L'illa Diagonal el dia anterior, tots els vehicles estaven llestos per afrontar el repte que sempre suposa anar de Barcelona a Sitges, encara que com és costum alguns participants han estat fins a pocs minuts abans de la banderola de sortida fent les últimes comprovacions de les seves màquines.

Com estableix el reglament, pilots i acompanyants anaven vestits amb roba pròpia de l'època dels seus vehicles i, abans de posar-se en marxa, han fet el posat a l'Ajuntament de Barcelona. Es tracta d’un protocol imprescindible per optar al Premi a l'Elegància, i es duu a terme durant el tradicional esmorzar amb xocolata a l'interior del Consistori, enguany a càrrec de Jolonch, Cafè Saula i Pannus. El jurat estava format per Jacobo Menkes (responsable de la prestigiosa botiga de disfresses Menkes), Emiliana López (dissenyadora d'alta costura i vestits de núvia) i Thaïs Rocha (especialista en moda).

Desafiant els elements

Quan faltaven pocs minuts per a les 10.30, els vehicles s’han posat en marxa i l'adrenalina ha començat a alliberar-se. Després d’anys d'espera i mesos de treball, les detonacions dels veterans motors de combustió han tornat a compondre una melodia única, enyorada per tots els presents, que ressonava entre els murs de la plaça com si fos un gran amfiteatre.
La tradició dicta que el més antic de tots els cotxes participants sigui el primer de la comitiva, i aquest honor li ha correspost al Chenard Walker del 1907, conduït per Juan Manuel Carbonell, procedent d'Alacant.

Els prop de 46 quilòmetres de recorregut i dues hores de conducció han estat tot un desafiament per a les màquines i els seus ocupants, que no han perdut el somriure en cap moment. Han realitzat el trajecte sense excessius contratemps i han saludat el públic que, malgrat el temps rufolós, s’ha congregat als carrers de L'Hospitalet, Cornellà, Sant Boi, Viladecans, Gavà i Castelldefels, i fins i tot a les zones permeses de la carretera de les Costes del Garraf, tancada al trànsit per a l'ocasió per seguretat.

La recepció a Sitges no ha sigut menys multitudinària. Després del revirat tram costaner, en què els participants han pogut posar a prova la seva habilitat al volant i el rendiment de les mecàniques, la caravana s’ha dirigit al Port de Sitges-Aiguadolç, on els esperava un còctel per amenitzar el seu merescut descans.

Simultàniament, a la plaça de la Fragata de Sitges els Apocadixie Cotton Pickers han començat un concert de música swing acompanyats per Swing Garraf, que han ofert un espectacle de ball fins a l'arribada dels vehicles, a les 14.00 hores. Allà, sota el marc de la Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla, els cotxes i motos han restat exposats mentre els participants acudien a l'Hotel Meliá Sitges per celebrar el dinar de gala i el lliurament de premis i homenatges, fins a les 17.30 hores.

El retrobament més desitjat

La presidenta de Foment de Sitges, Maria Marín, mostrava la seva satisfacció i agraïment un cop finalitzat el Barcelona-Sitges: “Avui és un dia d'una felicitat immensa per a tota la família del Ral·li. En aquests dos anys no hem deixat de treballar per mantenir viva la prova, i les mostres de suport i reconeixement que hem tingut per part de participants, patrocinadors i institucions han estat fonamentals per aconseguir-ho malgrat les dificultats. Per això vull agrair en nom de tots els membres de l'organització la comprensió i l'esforç realitzat, i els animo a continuar construint junts un Ral·li cada cop millor”.

Com és habitual, enguany s'han inscrit al Ral·li Barcelona-Sitges participants de llocs dispars de la geografia espanyola (Alacant, Barcelona, Castelló, Còrdova, Huelva, La Rioja, Lleida, Madrid i Tarragona) i de França. Els guanyadors a les diferents categories han estat els següents:

Premis a l'elegància
1. Núm. 27 – Josep N. Arderiu (Rolls-Royce 20 HP Salamanca, 1923)
2. Núm. 37 – Robert Fusté (Hispano Suiza T-49, 1924)
3. Núm. 31 – Emili Ripollès (Buick Six, 1924)
4. Núm. 25 – Miquel Raventós (Citroën 5HP, 1923)

Premi a l'elegància en moto
Núm. 10 – Santi Torremorell (Ford T, 1913)

Premi a l'elegància infantil
Maria Mujal

Premi especial en memòria de Gemma Tosca
Núm. 19 – Elisabeth Prat (Renault EU, 1918)

Millors motocicletes
1. Núm. 1 – Àlex Rierola (Raleig 800, 1924)
2. Núm. 2 – Jordi Rosell (Rudge JAP 250, 1930)
3. Núm. 6 – Toni Betbese (Nimbus, 1936)

Automòbils més destacats segons la seva data de fabricació
Grup I fins 1908
1. Núm. 3 – Ramon Magriñá (Cadillac Thirty, 1908)
2. Núm. 2 – Cèsar Pau Alentorn (Panhard Levassor, 1907)
3. Núm. 4 – José Orriols (Wolseley Siddeley 14 HP, 1908)
Grup II, entre 1909 i 1914
1. Núm. 11 – Jordi Ricardo (Panhard Levassor, 1913)
2. Núm. 7 – Serge Rinero (Chenard Walker, 1911)
3. Núm. 12 – Roger Aussel (Ford T, 1914)
Grup III, entre 1915 i 1920
1. Núm. 19 – Martí Mujal (Renault EU, 1918)
2. Núm. 16 – Mercedes Freixa (España Torpedo T II, 1917)
3. Núm. 20 – Josep Montaner (Essex, 1919)
Grupo IV, entre 1921 i 1928
1. Núm. 36 – Jaume Vila (Hispano Suiza T-49, 1924)
2. Núm. 44 – Robert Ricardo (Rolls-Royce Phantom I, 1926)
3. Núm. 38 – Antonio Molina (Locomobile Junior 8 Cabrio, 1925)

Premi RACC al participant més jove
Nicolás Esteve Magriñá – 20 anys

Premi “Amics dels cotxes veterans”
Núm. 34 – Juan Bautista Segarra (Ford T, 1924)

Premi Classic Motor Club del Bages al cotxe més antic
Núm. 1 – Juan Manuel Carbonell (Chenard Walker, 1907 )

Premi Federació Catalana de Cotxes Antics al cotxe més emblemàtic
Núm. 15 – Antonio Silva (Salvador, 1916)

El Ral·li Internacional de Cotxes d'Època Barcelona-Sitges està organitzat per Foment de Sitges amb la col·laboració dels Ajuntaments de Sitges i de Barcelona, i està recolzat per la marca 'Sitges Anytime', que subratlla la cultura i el turisme familiar com a eixos identificatius de la localitat. La prova ha comptat amb el patrocini de L’illa Diagonal, RACC i Caves Pere Ventura. Hi han col·laborat Moritz, Menkes, Cochesafondo, així com la Federació Catalana de Vehicles Històrics, l'Antic Car Club de Catalunya, l'ACV, l'Associació d'Afeccionats als Cotxes i Motos d'Època i l'Escuderia Hispano Suïssa.

Mailchimp

Raimon d'Abadal, 29 • 08500 Vic | 938 852 256 | jas@jas.es