Les Mille Miglia 2024, capítol 1 



Per Josep Casanovas.

Brescia, migdia del dimarts 11 de juny al Viale Venezia. En aquest històric indret un total de 421 vehicles estan a punt per prendre la sortida de les Mille Miglia històriques, esdeveniment que any rere any honora la memòria de la que entre els anys 1927 i 1957 va ser una de les curses automobilístiques més èpiques de la història: les Mille Miglia. Una prova de la qual se’n van disputar 24 edicions (la Segona Guerra Mundial va obligar a un parèntesi), en el palmarès de la qual hi figuren mites com Rudolf Caracciola, Tazio Nuvolari, Alberto Ascari o Stirling Moss i que va finalitzar el 1957 amb la tragèdia que va costar la vida a Alfonso de Portago, Edmund Nelson –el seu copilot– i una desena d’espectadors.

El recorregut, d’uns 1.600 quilòmetres, es disputava en una sola etapa sense més aturades que per carregar combustible, canviar rodes o reparar el que calgués, i el número de cada cotxe corresponia a la seva hora de sortida. Això permetia als milers i milers d’espectadors fer-se una idea força precisa de quina era la classificació de la cursa fos quin fos l’indret on es trobaven. Ara tot és diferent: les Mille Miglia històriques es fraccionen en cinc llargues etapes –en aquesta edició amb finals a Turí, Viareggio, Roma, San Lazzaro di Savena i Brescia– i en format de regularitat per carreteres secundàries i, com abans, obertes al trànsit, la qual cosa no vol dir que estiguin exemptes de dificultat; més encara considerant l’edat dels cotxes, tots ells corresponents a models que en el seu dia havien competit en les Mille Miglia de velocitat.

I és precisament aquest l’encant de les Mille Miglia actuals, cita a la qual els amants de la història de l’automobilisme haurien d’acudir al menys una vegada. S’hi poden veure i admirar automòbils que no son gens habituals en altres manifestacions d’aquesta mena, com ara els OM (Osca Maserati), Cisitalia, Stangellini, Frazer-Nash, Bandini, Lagonda, etc, alguns dels quals peces úniques o gairebé. I mites com els Alfa Romeo 6C i 8C, Mercedes SSK, BMW 328, Porsche 356 i, per suposat i dins aquest mateix capítol, una àmplia diversitat de Ferrari, Fiat, Lancia, Jaguar, Bugatti, Alfa Romeo i Mercedes 300 SL.

Dissabte, 15 de juny poc després de les 10 del matí. Els primers entre els 357 cotxes que es mantenen en la prova arriben a Desenzano del Garda, on hi ha l’últim control horari abans de culminar el recorregut al Viale Venezia de Brescia, una trentena de quilòmetres més enllà. Tot i que, com els tres dies anteriors, han hagut de ser matiners –les 6:15 va ser l’hora d’inici de les sortides– les cares dels participants no son de fatiga sinó de satisfacció per haver culminat aquesta aventura. I la presència de l’apassionat i nombrós públic italià –una constant durant aquests cinc dies– també es un excel·lent estimulant. Qui gosaria renunciar a una proposta per participar en les Mille Miglia històriques? Per suposat, jo no.

©
Josep Casanovas
25 de juny de 2024
JAS Info Service

------------------ Versión en castellano ----------------

Las Mille Miglia 2024, capítulo 1


Por Josep Casanovas.

Brescia, mediodía del martes 11 de junio en el Viale Venezia. En este histórico lugar, un total de 421 vehículos están a punto de tomar la salida de las Mille Miglia históricas, acontecimiento que año tras año honra la memoria de la que entre los años 1927 y 1957 fue una de las carreras automovilísticas más épicas de la historia: las Mille Miglia. Una prueba de la que se disputaron 24 ediciones (la Segunda Guerra Mundial obligó a un paréntesis), y en el palmarés de la cual figuran mitos como Rudolf Caracciola, Tazio Nuvolari, Alberto Ascari o Stirling Moss y que finalizó en 1957 con la tragedia que costó la vida a Alfonso de Portago, Edmund Nelson –su copiloto– y una decena de espectadores.

El recorrido, de unos 1.600 kilómetros, se disputaba en una sola etapa sin más paradas que para cargar combustible, cambiar ruedas o reparar lo que hiciera falta, y el número de cada coche correspondía a su hora de salida. Esto permitía a los miles y miles de espectadores hacerse una idea bastante precisa de cual era la clasificación de la carrera donde fuera que se encontraran. Ahora todo es diferente: las Mille Miglia históricas se fraccionan en cinco largas etapas –en esta edición con finales en Turín, Viareggio, Roma, San Lazzaro di Savena y Brescia– y en formato de regularidad por carreteras secundarias y, como antes, abiertas al tráfico, lo cual no quiere decir que estén exentas de dificultad; más aún considerando la edad de los coches, todos ellos correspondientes a modelos que en su día habían competido en las Mille Miglia de velocidad.

Y es precisamente este el encanto de las Mille Miglia actuales, cita a la cual los amantes de la historia del automovilismo tendrían que acudir al menos una vez. Se pueden ver y admirar automóviles nada habituales en otras manifestaciones de este tipo, como por ejemplo los OM (Osca Maserati), Cisitalia, Stangellini, Frazer-Nash, Bandini, Lagonda, etc., algunos de los cuales piezas únicas o casi. Y mitos como los Alfa Romeo 6C y 8C, Mercedes SSK, BMW 328, Porsche 356 y, por supuesto y dentro de este mismo capítulo, una amplia diversidad de Ferrari, Fiat, Lancia, Jaguar, Bugatti, Alfa Romeo y Mercedes 300 SL.

Sábado, 15 de junio al poco de dar las 10 de la mañana. Los primeros entre los 357 coches que se mantienen en la prueba llegan a Desenzano del Garda, donde hay el último control horario antes de culminar el recorrido en el Viale Venezia de Brescia, una treintena de kilómetros más allá. A pesar de que, como los tres días anteriores, han tenido que ser madrugadores –las 6:15 fue la hora de inicio de las salidas– las caras de los participantes no son de fatiga sino de satisfacción por haber culminado esta aventura. Y la presencia del apasionado y numeroso público italiano –una constante durante estos cinco días– también es un excelente estimulante. ¿Quién osaría renunciar a una propuesta para participar en las Mille Miglia históricas? Por supuesto, yo no.

© Josep Casanovas i Ferrer
25 de junio de 2024
JAS Info Service

Raimon d'Abadal, 29 • 08500 Vic | 938 852 256 | jas@jas.es