• La distinció reconeix la seva aportació en l’impuls de l’esport del motor, contribuint al progrés del territori i a la projecció internacional del país, amb l’organització de competicions esportives a nivell mundial.
• Cada any l’Escola del RACC dona suport a una cantera de més de 40 joves pilots, d'automobilisme i de motociclisme. Entre els pilots RACC destaquen campions de motos com Carles Checa, Toni Elías, Aleix i Pol Espargaró, Jorge Lorenzo, Marc i Àlex Márquez i Laia Sanz; o els de cotxes Àlex Palou, Pedro de la Rosa, Carlos Sainz pare i fill, Nil i Jan Solans i Dani Sordo i joves promeses com Sergi Pérez i Gil Membrado, entre molts d’altres.
• El RACC és el club al món que ha organitzat més competicions puntuables per a campionats del món de motor: el RallyRACC Catalunya-Costa Daurada i els grans premis de Fórmula 1, MotoGP, RallyCross i Superbike.
Barcelona, 17 de febrer de 2023 – El president del RACC, Josep Mateu, ha estat distingit amb el Premi Especial de l’Associació Catalana de Dirigents Esportius (ACDE) pel seu impuls a l’esport del motor. El reconeixement ha tingut lloc en el marc de la Nit del Dirigent de l’Esport Català, gala que es va celebrar el passat divendres a l’Hotel Catalonia Barcelona Plaza i que va comptar amb la participació dels principals dirigents i exdirigents de clubs, federacions i representants institucionals de l'àmbit esportiu català.
El Premi Especial de l’ACDE reconeix la tasca del president Mateu i del RACC en l’àmbit esportiu, contribuint al progrés del territori i a la projecció internacional del país a través de totes les seves iniciatives: des del foment de l’esport base amb el programa de pilots RACC, fins la seva faceta d’organitzador rigorós de competicions mundials de primer nivell.
Els pilots RACC, donant suport als joves talents
La promoció de l'esport és un principi fundacional del RACC que es manté vigent a través de l'escola de campions del RACC, que forma joves promeses de l'automobilisme i el motociclisme des dels primers passos i col·labora en la seva evolució fins a l'elit, impulsant valors com l’esportivitat, l’esforç, la perseverança, la companyonia, la superació constant i l’entusiasme. El 2022 hi va haver 44 pilots RACC, d'automobilisme i de motociclisme, homes i dones, campions consolidats i joves promeses.
Aquests se sumen a una llarga llista d’esportistes consagrats amb l'ajuda del RACC, com els pilots de motos Carles Checa, Toni Elías, Aleix i Pol Espargaró, Jorge Lorenzo, Marc i Àlex Márquez i Laia Sanz; o els pilots de cotxes Àlex Palou, Pedro de la Rosa, Carlos Sainz pare i fill, Nil i Jan Solans i Dani Sordo, i joves promeses com Sergi Pérez i Gil Membrado, entre molts d'altres.
El RACC, referent en l’organització de competicions esportives arreu del món
Com a soci fundador del Circuit de Barcelona-Catalunya, el RACC promou la dinamització d’aquesta infraestructura de país per tal de fomentar els valors de l’esport del motor arreu del món i és l’únic club al món que ha assumit el repte d’organitzar més competicions puntuables per a campionats del món: el RallyRACC Catalunya-Costa Daurada i els grans premis de Fórmula 1, MotoGP, RallyCross i Superbike.
Josep Mateu és president del RACC des de juliol de 2015, havent estat prèviament CEO i director general de l’entitat, i del seu Grup d’Empreses. Actualment l’entitat, amb Mateu al capdavant, està protagonitzant un procés de transformació per passar de ser un Automòbil Club a un Club de Serveis a la Mobilitat, acompanyant a la gent quan es mou, independentment del mitja en què ho faci.
La seva trajectòria personal es basa en conceptes com l’actitud, el treball en equip, l’ètica, l’autoformació constant, la creativitat i la curiositat. En Josep Mateu considera que es necessari implicar-se i comprometre’s en cada projecte. Per a ell, «liderar és observar, escoltar, ajudar i servir», i creu que un directiu ha d’impulsar la projecció, el desenvolupament i, sobretot, la supervivència a llarg termini de l’empresa o institució, alhora que ha de ser fonamentalment un forjador de persones, atès que cada decisió que pren impacta immediatament en la vida de cadascuna d’elles.
D’altra banda, en Josep Mateu creu que tothom al final de la seva trajectòria hauria de deixar un llegat en l’àmbit personal, familiar, professional però també hauria d’anar més enllà, contribuint al desenvolupament del seu entorn i del seu país.
Sobre RACC
El RACC és una entitat que ofereix cobertura i serveis d’alta qualitat per atendre les necessitats de més de 10 milions de persones a qualsevol lloc del món. És especialista en la prestació d’assistència personal, familiar, mecànica, sanitària urgent i a la llar i té la xarxa d’autoescoles més gran de l’Estat. Per cobrir les seves necessitats, l’entitat realitza més d’1.000.000 assistències l’any i gestiona prop de 425.000 pòlisses d’assegurances de diferents rams. El RACC promou una nova cultura de la mobilitat més segura i respectuosa amb el medi ambient, i té una gran capacitat de divulgació i influència en aspectes relacionats amb la millora de la seguretat viària, la reducció dels accidents i les infraestructures.
Peu de foto: Josep Mateu, president del RACC, Premi Especial ACDE Nit del Dirigent Esportiu Català 2022 (al centre), amb Pere Sust, president de l'ACDE (a la dreta) i Francesc Sanahuja, membre de la Junta de l'ACDE (a l'esquerra)