El RACC presenta el libro “La Peña Rhin, el RACC y la Fórmula 1” 



  • El vínculo del Club con el F1, fruto de una historia de pasión por el deporte del motor desde hace más de cien años.
  • La obra contiene fotografías de un gran valor testimonial de carreras desde 1908 hasta la actualidad.
  • Campeones del mundo como Fangio, Stewart, Rindt, Fittipaldi, Lauda, ​​Senna y Schumacher, entre otros muchos, han dejado en Catalunya una huella inolvidable

Barcelona, 26 de noviembre del 2024

Este martes se ha presentado el libro del RACC "La Penya Rhin, el RACC y la Fórmula 1", escrito por los periodistas Josep Viaplana, Valentí Fradera y Josep M. Miret. La obra, editada por la entidad, relata la historia de la Fórmula 1 en Catalunya, desgranando la trayectoria de 116 años de carreras. Para ilustrarlo, el libro recoge fotografías originales y de gran valor documental de carreras desde principios del siglo XX hasta la actualidad y revive hitos históricos y momentos deportivos memorables desde Nuvolari hasta Verstappen.

Para Josep Mateu, presidente del RACC, "este trabajo reconoce el esfuerzo de un país, encabezado por entidades como el RACC y la Penya Rhin, por situarse al máximo nivel del deporte del motor". Según el presidente del RACC, “la Fórmula 1 ha contribuido a la transformación y crecimiento económico y social de nuestro territorio. Entender cómo se gestó y cómo se ha conseguido mantenerla durante tantos años debe alentarnos a trabajar con una mirada a largo plazo para hacer frente a los retos actuales y a los que vendrán”.

Mateu ha asegurado que el Club nunca ha dejado de trabajar para que se puedan celebrar eventos de este tipo en Catalunya y ha recordado nombres propios que han hecho posible que el país se haya convertido en la sede de referencia del Gran Premio en todo el mundo: Frick Armangué, Joaquim Molins, Salvador Fàbregas y Sebastià Salvadó. “La historia de la F1 y el RACC viene de lejos, es una historia de pioneros e innovadores, de retos y de superación, de colaboración y de complicidades; una historia de pasado, de presente y de futuro”, concluye el presidente del RACC.

La historia

La obra se remonta a los orígenes del automovilismo deportivo, que nació en nuestro país estrechamente vinculado al desarrollo tecnológico y que pronto se convirtió en una oportunidad para compartir conocimiento de ámbito internacional y proyectar el país al mundo. A su vez, las competiciones de motor se convirtieron en una ocasión única para que los ciudadanos pudieran disfrutar de cerca de los vehículos más modernos y avanzados, una oportunidad hasta entonces sólo al alcance de los aficionados que podían permitirse el lujo de visitar las exposiciones internacionales y los salones del automóvil que se celebraban en Europa.

Algunos de los principales eventos recogidos en esta publicación son la organización por el RACC de la Copa Catalunya, en 1908, que fue la primera carrera en circuito de España y precedente de la Fórmula 1; el nacimiento de la Penya Rhin, la asociación deportiva que, junto con el RACC, organizó en los años 20 y 30 carreras en circuitos de carreteras, en el Autódromo de Terramar y en los circuitos urbanos de Montjuïc y Pedralbes; y el papel del RACC en la recuperación de la competición en Montjuïc a finales de los años 50, una vez terminado el largo período de posguerra que paralizó toda la actividad deportiva.

Asimismo, el libro repasa eventos claves de la historia moderna y el papel de sus protagonistas, como Sebastià Salvador o Josep Lluís Vilaseca, que hicieron posible construir el Circuit de Barcelona-Catalunya y recuperar y mantener la Fórmula 1 en nuestro país después de que Montjuïc dejara de acoger carreras en 1975.

Carreras y pilotos que han hecho historia en nuestro país

La publicación también recoge los triunfos deportivos de grandes pilotos que han hecho historia en la Fórmula 1 en nuestro país como: Nuvolari, Caracciola, Rosemeyer, Chiron y Varzi, en los años treinta; Fangio, Ascari, González y Farina, en los cincuenta; Stewart, Rindt, Fittipaldi y Lauda en los sesenta y setenta; Prost, Senna, Mansell, Berger y Patrese, en los noventa y Schumacher, Alonso, Hamilton, Vettel, Marc Gené, Pedro de la Rosa, Carlos Sainz Jr. o Verstappen, en el siglo XXI.

Su presencia en los Grandes Premios celebrados en Catalunya ha dejado una huella imposible de olvidar y el libro del RACC, producido por Viena Edicions y con la coordinación de Enric Viladot y Marta Bes, recoge sus momentos más emocionantes.

Entre las instantáneas más épicas, constan las de Nuvolari en los Grandes Premios de la Penya Rhin en Montjuïc en 1933, la de Emerson Fittipaldi luciendo el número 1 en 1975 o las chispas de los monoplazas de Senna y Mansell luchando codo con codo en la recta principal, en el primer Gran Premio celebrado en Montmeló en 1991.

Los autores

Josep Viaplana (Sant Feliu de Codines, 1960): Periodista deportivo desde 1982, se especializó en el mundo del motor en 1988. Ha seguido los campeonatos del mundo de Fórmula 1, MotoGP, ralis y dieciséis ediciones del Dakar, principalmente para el diario Sport y la revista Autohebdo Sport.

Valentí Fradera (Barcelona, ​​1969): Es un apasionado de todo lo que tenga ruedas y un motor y un estudioso de la historia del automovilismo. Del mostrador de La Llibreria del Motor saltó a la redacción de la edición española de F1 Racing, en 1999. Colabora con el diario l'Esportiu y con diversos medios especializados.

Josep M. Miret (Barcelona, ​​1961): Periodista deportivo en El Correo Catalán, TVE Catalunya y Catalunya Ràdio. En 1989 entró en el RACC para incorporarse al equipo fundacional del Circuit, del que fue jefe de prensa del 1991 al 2006. Hoy es responsable de la dirección de Comunicación e Imagen del RACC y del negocio B2B de la entidad.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

El RACC convida a descobrir la història de la Fórmula 1 a Catalunya al llibre “La Penya Rhin, el RACC i la Fórmula 1”

  • El vincle del Club amb l’F1, fruit d’una història de passió per l’esport del motor des de fa més de cent anys
  • L’obra conté fotografies d’un gran valor testimonial de curses des de 1908 fins a l’actualitat
  • Campions del món com Fangio, Stewart, Rindt, Fittipaldi, Lauda, Senna i Schumacher, entre molts altres, han deixat a Catalunya una empremta inoblidable

Barcelona, 26 de novembre del 2024

Aquest dimarts s’ha presentat el llibre del RACC “La Penya Rhin, el RACC i la Fórmula 1”, escrit pels periodistes Josep Viaplana, Valentí Fradera i Josep M. Miret. L’obra, editada per l’entitat, relata la història de la Fórmula 1 a Catalunya, desgranant la trajectòria de 116 anys de curses. Per il·lustrar-ho, el llibre recull fotografies originals i de gran valor documental de carreres des de principis del segle XX fins a l’actualitat i reviu les fites històriques i els moments esportius memorables des de Nuvolari fins a Verstappen.

Per en Josep Mateu, president del RACC, “Aquest treball reconeix l’esforç d’un país, encapçalat per entitats, com el RACC i la Penya Rhin, per situar-se al màxim nivell de l’esport del motor”. Segons el president del RACC, “La Fórmula 1 ha contribuït a la transformació i al creixement econòmic i social del nostre territori. Entendre com es va gestar i com s’ha aconseguit mantenir-la durant tants anys ens ha d’encoratjar a treballar amb una mirada a llarg termini per fer front als reptes actuals i als que vindran”.

Mateu ha assegurat que el Club no ha deixat mai de treballar perquè es puguin celebrar esdeveniments d’aquest tipus a Catalunya i ha recordat noms propis que han fet possible que el país s’hagi convertit en la seu de referència del Gran Premi a tot el món: Frick Armangué, Joaquim Molins, Salvador Fàbregas i Sebastià Salvadó. “La història de l’F1 i el RACC ve de lluny, és una història de pioners i innovadors, de reptes i de superació, de col·laboració i de complicitats; una història de passat, de present i de futur”, conclou el president del RACC.

La història

L’obra es remunta als orígens de l’automobilisme esportiu, que va néixer al nostre país estretament vinculat al desenvolupament tecnològic i que, de seguida, es va convertir en una oportunitat per compartir coneixement d’àmbit internacional i per projectar el país al món. A la vegada, les competicions de motor van esdevenir una ocasió única perquè els ciutadans poguessin gaudir de prop dels vehicles més moderns i avançats, una oportunitat fins llavors només a l’abast dels aficionats que es podien permetre el luxe de visitar les exposicions internacionals i els salons de l’automòbil que se celebraven a Europa.

Alguns dels principals esdeveniments recollits en aquesta publicació són l’organització pel RACC de la Copa Catalunya, el 1908, que va ser la primera cursa en Circuit d’Espanya i precedent de la Fórmula 1; el naixement de la Penya Rhin, l’associació esportiva que, juntament amb el RACC, va organitzar als anys 20 i 30 curses en circuits de carreteres, a l’Autòdrom de Terramar i als circuits urbans de Montjuïc i Pedralbes; i el paper del RACC en la recuperació de la competició a Montjuïc a finals dels anys 50, un cop acabat el llarg període de postguerra que va paralitzar tota l’activitat esportiva.

Alhora, el llibre repassa esdeveniments claus de la història moderna i el paper dels seus protagonistes, com Sebastià Salvador o Josep Lluís Vilaseca, que van fer possible construir el Circuit de Barcelona Catalunya i recuperar i mantenir la Fórmula 1 al nostre país després que Montjuïc deixes d’acollir curses el 1975. 

Curses i pilots que van fer història al nostre país

La publicació també recull les fites esportives dels grans pilots que han fet història a la Fórmula 1 al nostre país com: Nuvolari, Caracciola, Rosemeyer, Chiron i Varzi, als anys trenta; Fangio, Ascari, González i Farina, als cinquanta; Stewart, Rindt, Fittipaldi i Lauda als seixanta i setanta; Prost, Senna, Mansell, Berger i Patrese, als noranta i Schumacher, Alonso, Hamilton, Vettel, Marc Gené, Pedro de la Rosa, Carlos Sainz Jr o Verstappen, al segle XXI.

La seva presència als Grans Premis celebrats a Catalunya han deixat una empremta impossible d’oblidar i el llibre del RACC, produït per Viena Edicions i amb la coordinació d’Enric Viladot i Marta Bes, en recull els moments més emocionants.

Entre les instantànies més èpiques, hi consten les de Nuvolari corrent als Grans Premis de la Penya Rhin a Montjuïc l’any 1933, la d’Emerson Fittipaldi lluïnt el número 1 el 1975 o les espurnes dels monoplaces de Senna i Mansell lluitant frec a frec a la recta principal, al primer Gran Premi celebrat a Montmeló l’any 1991.

Els autors

Josep Viaplana (Sant Feliu de Codines, 1960): Periodista esportiu des de 1982, es va especialitzar en el món del motor l’any 1988. Ha seguit els campionats del món de Fórmula 1, MotoGP, ral·lis i setze edicions del Dakar, principalment per al diari Sport i la revista Autohebdo Sport.

Valentí Fradera (Barcelona, 1969): És un apassionat de tot allò que tingui rodes i un motor i un estudiós de la historia de l’automobilisme. Del taulell de La Llibreria del Motor va saltar a la redacció de l’edició espanyola de F1 Racing, el 1999. Col·labora amb el diari l’Esportiu i amb diversos mitjans especialitzats.

Josep M. Miret (Barcelona, 1961): Periodista esportiu a El Correo Catalán, TVE Catalunya i Catalunya Ràdio. El 1989 va entrar al RACC per incorporar-se en l’equip fundacional del Circuit, del qual va ser cap de premsa de 1991 a 2006. Avui és responsable de la direcció de Comunicació i Imatge del RACC i del negoci B2B de l’entitat.

Mailchimp

Raimon d'Abadal, 29 • 08500 Vic | 938 852 256 | jas@jas.es