Tour de Corse: Golpe de efecto de Neuville-Gilsoul y Hyundai 



Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupé WRC) se han llevado una emocionante aunque afortunada victoria en Córcega. Sébastien Ogier-Julien Ingrassia (Citroën C3 WRC) han terminado en segunda posición y los desafortunados Elfyn Evans-Scott Martin (Ford Fiesta WRC), terceros, equipo que pinchó en el último tramo cuando era claramente líder.

La primera prueba de la temporada disputada sobre asfalto puro dejó una gran batalla con alternancia en las primeras posiciones. Las carreteras reviradas de montaña de la isla francesa aportaron su habitual dificultad, con muchas complicaciones de los equipos por completar los 14 tramos. Los más consistentes han sido Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (Hyundai), que consiguieron una muy valiosa victoria en Córcega tras una gran lucha con Elfyn Evans-Scott Martin (Ford). La dupla belga todavía no había logrado ningún triunfo esta temporada y este les ha servido para coger el liderato tanto de Pilotos como de Constructores (con Ogier-Ingrassia a 2 puntos y Tänak-Järveoja a 5) y recordar que son unos claros candidatos al título mundial que, carrera tras carrera, se va apretando. Así pues, esta temporada ya son tres equipos distintos los que han ganado una prueba puntuable.

El Tour de Corse arrancó el jueves con la ceremonia de salida en Porto Vecchio, pero la acción empezó el viernes con el primer tramo en Bavella. Los dos ídolos locales, Sébastien Ogier (Citroën C3 WRC) y Sébastien Loeb (Hyundai i20 WRC) tuvieron complicaciones, Ogier hizo un trompo y cedió 12 segundos y, Loeb perdía 2 minutos tras golpear un bordillo. Kris Meeke (Toyota Yaris WRC) pinchó y se dejó en ello más de 50 segundos.

Entretanto, Ott Tänak (Toyota Yaris WRC), Thierry Neuville (Hyundai i20 WRC), Elfyn Evans (Ford Fiesta WRC) y Dani Sordo (Hyundai i20 WRC) empezaban una lucha por el liderato muy reñida. Evans demostraba un gran ritmo sobre el asfalto francés y conseguía tomar el mando en la primera etapa. Por detrás, Tänak le seguía la estela a tan solo 4,5 segundos y Neuville a 9,8.

De esta manera, en la jornada del sábado, la más larga del rally con 121,82 km cronometrados, podía pasar de todo en cabeza de carrera y en la primera pasada de Castagniccia el piloto estonio se colocaba primero. Evans y Neuville le seguían de cerca hasta que un pinchazo del de Toyota le hacía caer hasta la séptima posición y el galés recuperaba el primer lugar. Thierry Neuville iba cogiendo ritmo y en el último tramo del día hizo toda una exhibición para coger el liderato, dejando al piloto de M-Sport a 4,5 segundos.

Por su parte, Sordo marcaba un muy buen ritmo durante las primeras especiales y conseguía mantener a raya Ogier, pero en el último tramo se dejó hasta 22 segundos y el francés le arrebató el tercer puesto provisional. Así, la lucha por la medalla de bronce quedaba totalmente abierta, con el español a sólo 5,1 segundos.

 

En la etapa final el triunfo era cosa de dos, Evans quería conseguir esa tan ansiada victoria de M-Sport Ford y salió a por todas marcando un fantástico tiempo en Eaux de Zilia. Neuville no le podía seguir el ritmo y cedía más de 10 segundos, lo que provocaba un nuevo cambio de líder y allanaba el camino hacia el triunfo al galés, pero un pinchazo en el Power Stage le hacía caer hasta la tercera plaza y coronaba al piloto de Hyundai. Ogier se llevó la medalla de plata después de protagonizar un rally más bien discreto, sin marcar ningún scratch.

El tramo final y Power Stage, Calvi, otorgó los puntos extra a Meeke-Marshall (5), Tänak-Järveoja (4), Suninen-Salminen (3), Neuville-Gilsoul (2) y Ogier-Ingrassia (1).

En WRC2 Pro Kalle Rovanperä-Jonne Halttunen (Škoda Fabia R5) no pudieron aprovechar la oportunidad de sumar puntos y tuvieron que abandonar tras un choque. Así pues, los vencedores fueron el otro equipo inscrito, Lukasz Pieniazek-Kamil Heller (Ford Fiesta R5), que se colocan primeros en la general de la categoría. Mientras, en WRC2 triunfo de Fabio Andolfi-Simone Scattolin (Škoda Fabia R5), aunque el liderato lo sigue ostentando Ole Christian Veiby Volkswagen), retirado en este rally.

Los españoles Nil Solans-Marc Martí (Ford Fiesta R5) tuvieron un mal inicio de temporada, problemas mecánicos y un choque en la tercera especial les dejaba fuera de carrera y no podían reengancharse al estar dañado el arco de seguridad de su coche.

Jan Solans sigue demostrando su calidad
El hermano pequeño de los Solans, junto a Mauro Barreiro, colocó su Ford Fiesta R2 en cuarta posición tras una dura prueba en la que, a pesar de un pinchazo, consiguió marcar varios scratch y demostró su potencial sobre asfalto. Los primeros clasificados del JWRC fueron Julius Tannert-Jürgen Heigl, seguidos de Tom Kristensson-Henrik Appelskog y Dennis Radström-Johan Johansson.

Clasificación final Tour de Corse 2019
1-Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupé WRC), 3h.22’59”0
2-Sébastien Ogier-Julien Ingrassia (Citroën C3 WRC), +40”3
3-Elfyn Evans-Scott Martin (Ford Fiesta WRC), +1’06”6
4-Dani Sordo-Carlos del Barrio (Hyundai i20 Coupé WRC), +1’18”4
5-Teemu Suninen-Marko Salminen (Ford Fiesta WRC), +1’24”6
6-Ott Tänak-Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC), +1’40”0
7-Esapekka Lappi-Janne Ferm (Citroën C3 WRC), +2’09”1
8-Sébastien Loeb-Daniel Elena (Citroën C3 WRC), +3’39”2
9-Kris Meeke-Sebastian Marshall (Toyota Yaris WRC), +5’06”3
10-Jari Matti Latvala-Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC), +6’44”6
11-Fabio Andolfi-Simone Scattolin (Škoda Fabia R5, 1º WRC2), +11’09”6

20-Julius Tannert-Jürgen Heigl (Ford Fiesta R2, 1º JWRC), +28’51”0

25- Lukasz Pieniazek-Kamil Heller (Ford Fiesta R5, 1º WRC2 Pro), +29’20”7

---

Tour de Corse: Cop d'efecte de Neuville-Gilsoul i Hyundai

Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupé WRC) s'han emportat una emocionant encara que afortunada victòria a Còrsega. Sébastien Ogier-Julien Ingrassia (Citroën C3 WRC) han acabat en segona posició i els desafortunats Elfyn Evans-Scott Martin (Ford Fiesta WRC), tercers, equip que ha punxat en l'últim tram quan era clarament líder.

La primera prova de la temporada disputada sobre asfalt pur ha deixat una gran batalla amb alternança en les primeres posicions. Les carreteres revirades de muntanya de l'illa francesa han aportat la seva habitual dificultat, amb moltes complicacions per als equips per completar els 14 trams. Els més consistents han set Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (Hyundai), que han aconseguit una molt valuosa victòria a Còrsega després d'una gran lluita amb Elfyn Evans-Scott Martin (Ford). La dupla belga encara no havia aconseguit cap triomf aquesta temporada i aquest de Còrsega els ha servit per agafar el lideratge tant de Pilots com de Constructors (amb Ogier-Ingrassia a 2 punts i Tänak-Järveoja a 5) i recordar que són uns clars candidats al títol mundial que, cursa rere cursa, es va estrenyent. Així doncs, aquesta temporada ja són tres equips diferents els que han guanyat una prova puntuable.

El Tour de Corse va arrencar el dijous amb la cerimònia de sortida a Porto Vecchio, però l'acció va començar el divendres amb el primer tram a Bavella. Els dos ídols locals, Sébastien Ogier (Citroën C3 WRC) i Sébastien Loeb (Hyundai i20 WRC) van tenir complicacions, Ogier va fer una virolla i va cedir 12 segons, mentre que Loeb perdia 2 minuts després de copejar una vorada. Kris Meeke (Toyota Yaris WRC) va punxar i es va deixar més de 50 segons.

Mentrestant, Ott Tänak (Toyota Yaris WRC), Thierry Neuville (Hyundai i20 WRC), Elfyn Evans (Ford Fiesta WRC) i Dani Sordo (Hyundai i20 WRC) començaven una lluita pel lideratge molt renyida. Evans demostrava un gran ritme sobre l'asfalt francès i aconseguia agafar el comandament en la primera etapa. Per darrere, Tänak li seguia l’estela a només 4,5 segons i Neuville a 9,8.

D'aquesta manera, en la jornada del dissabte, la més llarga del ral·li amb 121,82 km cronometrats, podia passar de tot al capdavant de cursa i en la primera passada a Castagniccia el pilot estonià es col·locava primer. Evans i Neuville el seguien de prop fins que una punxada del de Toyota el feia caure fins a la setena posició i el gal·lès recuperava el primer lloc. Thierry Neuville anava agafant ritme i en l'últim tram del dia va fer tota una exhibició per a agafar el lideratge, deixant al pilot d’M-Sport a 4,5 segons.

Per part seva, Sordo marcava un molt bon ritme durant les primeres especials i aconseguia mantenir a ratlla Ogier, però en l'últim tram es va deixar fins a 22 segons i el francès li va treure el tercer lloc provisional. Així, la lluita per la medalla de bronze quedava totalment oberta, amb l'espanyol a només 5,1 segons.

En l'etapa final el triomf era cosa de dos, Evans volia aconseguir aquesta tan anhelada victòria per a M-Sport Ford i va sortir a per totes marcant un fantàstic temps a Eaux de Zilia. Neuville no li podia seguir el ritme i cedia més de 10 segons, la qual cosa provocava un nou canvi de líder i aplanava el camí cap al triomf al gal·lès, però una punxada en el Power Stage el feia caure fins a la tercera plaça i coronava al pilot de Hyundai. Ogier es va emportar la medalla de plata després de protagonitzar un ral·li més aviat discret, sense marcar cap escratx.

El tram final i Power Stage, Calvi, va atorgar els punts extra a Meeke-Marshall (5), Tänak-Järveoja (4), Suninen-Salminen (3), Neuville-Gilsoul (2) i Ogier-Ingrassia (1).

En WRC2 Pro Kalle Rovanperä-Jonne Halttunen (Škoda Fabia R5) no van poder aprofitar l'oportunitat de sumar punts i van haver d'abandonar després d'un xoc. Així doncs, els vencedors van ser l'altre equip inscrit, Lukasz Pieniazek-Kamil Heller (Ford Fiesta R5), que es col·loquen primers en la general de la categoria. Mentrestant, en WRC2 triomf de Fabio Andolfi-Simone Scattolin (Škoda Fabia R5), encara que el lideratge el continua ostentant Ole Christian Veiby (Volkswagen), retirat en aquest ral·li.

Els catalans Nil Solans-Marc Martí (Ford Fiesta R5) van tenir un mal inici de temporada, problemes mecànics i un xoc en la tercera especial els deixava fora de cursa i no podien reenganxar-se en estar danyat l'arc de seguretat del seu cotxe.

Jan Solans continua demostrant la seva qualitat
El germà petit dels Solans, al costat de Mauro Barreiro, va col·locar el seu Ford Fiesta R2 en quarta posició després d'una dura prova en la qual, malgrat una punxada, va aconseguir marcar diversos escratx i va demostrar el seu potencial sobre asfalt. Els primers classificats del JWRC van ser Julius Tannert-Jürgen Heigl, seguits de Tom Kristensson-Henrik Appelskog i Dennis Radström-Johan Johansson.

Classificació final Tour de Corse 2019
1-Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupé WRC), 3h.22’59”0
2-Sébastien Ogier-Julien Ingrassia (Citroën C3 WRC), +40”3
3-Elfyn Evans-Scott Martin (Ford Fiesta WRC), +1’06”6
4-Dani Sordo-Carlos del Barrio (Hyundai i20 Coupé WRC), +1’18”4
5-Teemu Suninen-Marko Salminen (Ford Fiesta WRC), +1’24”6
6-Ott Tänak-Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC), +1’40”0
7-Esapekka Lappi-Janne Ferm (Citroën C3 WRC), +2’09”1
8-Sébastien Loeb-Daniel Elena (Citroën C3 WRC), +3’39”2
9-Kris Meeke-Sebastian Marshall (Toyota Yaris WRC), +5’06”3
10-Jari Matti Latvala-Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC), +6’44”6
11-Fabio Andolfi-Simone Scattolin (Škoda Fabia R5, 1r WRC2), +11’09”6

20-Julius Tannert-Jürgen Heigl (Ford Fiesta R2, 1r JWRC), +28’51”0

25- Lukasz Pieniazek-Kamil Heller (Ford Fiesta R5, 1r WRC2 Pro), +29’20”7

Raimon d'Abadal, 29 • 08500 Vic | 938 852 256 | jas@jas.es